Неблагоприятните метеорологични условия и твърде голямото разстояние пречат на системите

...
Неблагоприятните метеорологични условия и твърде голямото разстояние пречат на системите
Коментари Харесай

Изненадващо откритие: лазер със заплетени фотони ще може да вижда в мъглата

Неблагоприятните метеорологични условия и прекомерно огромното разстояние пречат на системите за наблюдаване и връзка. Въпреки това, както откриха учени от Съединени американски щати, квантовото усложнение може да бъде решение. Те са създали лазерно устройство, което употребява заплетени двойки фотони, с цел да генерира мощен съсредоточен светлинен лъч – по-мощен, по-ефективен и по-далекобоен.

В допълнение към към този момент известните им свойства фотоните се считат за подобаващи частици за квантови компютри и устройства за квантовата оптика. Те се движат със скоростта на светлината, нямат електрически заряд и едва взаимодействат с околната среда. Проблемът е, че те не взаимодействат и между тях. В опит да решат този проблем Шен Джунсун и екипът му откриха преди към 10 години специфичните свойства на двойките фотони, преминаващи през логичен вентил. Оказало се, че те могат да образуват ново положение на фотонни димери, образувайки благонадежден двубитов квантов шлюз.

Въз основа на това изобретение екипът на Шен е направил ново, написа IE. Според учените то има капацитета да промени фотониката.

„ Докато пътуват, фотоните кодират информацията, само че пътуването през атмосферата е разрушително за тях “, споделя Шен. – „ Когато два фотона са свързани, те към момента се въздействат от атмосферата, само че могат да се защищават взаимно, тъй че част от информацията се резервира “.

Квантовото усложнение дава опция да се употребяват двуцветни димери в условия на неприятна видимост: в мъгла или полумрак. Технологията, основана от учените, генерира разнообразни положения на димерите с невиждана скорост от 1 милион двойки в секунда.

Наскоро Шен получи финансиране от фондация „ Зукърбърг “ за основаване на технология за надълбоко сканиране на мозъка. А Дирекцията за перспективни проучвателен планове (DARPA) към Министерството на защитата на Съединени американски щати му отпусна безплатна помощ в размер на 1 млн. $ за квантов лазер с фотони-димери, който може да се употребява в телекомуникациите, квантовите калкулации и военните приложения.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР