Германското външно министерство планира да затегне правилата за компаниите, чиито

...
Германското външно министерство планира да затегне правилата за компаниите, чиито
Коментари Харесай

Германия затяга правилата за компаниите, зависими от Китай

Германското външно министерство възнамерява да затегне разпоредбите за фирмите, чиито бизнес е прекомерно обвързван и подвластен от Китай, съобщи Ройтерс, като цитира конфиденциален проектодокумент. Според него компаниите ще би трябвало да разкриват повече информация на управляващите и евентуално за вършат стрес проби във връзка с геополитическия риск.

Мерките са част от новата бизнес тактика във връзка с Китай, подготвяна от държавното управление на канцлера Олаф Шолц и имаща за цел да понижи зависимостта от азиатската страна.

" Целта на ограниченията е чрез принадлежности на пазарната стопанска система да се промени структурата на тласъците за немските компании, тъй че намаляването на зависимостта от експорт да бъде по-привлекателно ", се показва в документа, който съответно засяга химическата индустрия и производството на коли.

Говорител на външното министерство отхвърли коментар по въпроса. Мерките занапред би трябвало да се съгласуват с други министерства. Окончателно решение за новата тактика във връзка с Китай се чака да бъде показано следващата година.

Китай стана най-големият търговски сътрудник през 2016 година, само че връзките се утежниха през последната година.

Освен така наречен геополитически опасности фирмите, правещи бизнес с Китай, ще би трябвало да вземат поради и екологичното влияние, както и изискванията за работа, с цел да заобикалят насилствения труд по веригите на доставки, се показва в документа. За да бъдат избегнати клъстърни опасности, капиталовите гаранции ще бъдат ограничавани до 3 милиарда евро за компания за всяка обособена страна.

 

Берлин също така възнамерява да затегне износните кредитни гаранции, с цел да избегне нежелателен трансфер на технологии, най-много на такива с двойна приложимост и на такива, които могат да се употребяват за наблюдаване и принуда.

 

Новата тактика във връзка с Китай е концепция на Партията на Зелените и бележи внезапен завой от политиката, провеждана от някогашния канцлер Ангела Меркел, показва Ройтерс. Външният министър на Германия Анналена Бербок е представител на Партията на Зелените в немското държавно управление. 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР