Германски учени установиха, че киргизстанска находка е най-старият известен фосил

...
Германски учени установиха, че киргизстанска находка е най-старият известен фосил
Коментари Харесай

Саламандър на 230 млн. години е намерен Киргизстан

Германски учени откриха, че киргизстанска находка е най-старият прочут фосил на саламандър в света, заяви уеб сайтът " Физ.орг ".

Фосилът на Triassurus sixtelae е на 230 милиона години - почти с 90 милиона години по-стар от другите известни фосили на саламандри. Той открит в Киргизстан преди шест години. Оттогава го изследват.

Учени от три немски природонаучни музея - в Щутгарт, замъка Бертолдсбург и замъка Лихтенберг, разгласиха изложение на фосила и мястото му в историята в сп. " Протоколи на Американската академия на науките ". Досега те са открили, че 5-сантиметровият T. sixtelae е подобен на доста съществуващи през днешния ден типове в няколко елементи на Азия.

Древният саламандър е живял и в плитчини, и на сушата.

Произходът на земноводните към момента е мистерия за експертите поради разнообразни фактори, основният от които е дребният им размер. Още не е известно дали те са се разклонили от четириногите. Фосилът има някои разлики с четириногите, които еволюционно го слагат над античните земноводни в групата Batrachia, включваща през днешния ден саламандрите и жабите.

Учените мислят, че T. sixtelae е мост сред най-древните известни саламандри и съществуващите през днешния ден.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР