Гел, създаден от млечни протеини и златни наночастици, може да

...
Гел, създаден от млечни протеини и златни наночастици, може да
Коментари Харесай

Нов гел може да неутрализира ефектите на алкохола, преди махмурлукът да настъпи

Гел, основан от млечни протеини и златни наночастици, може да се окаже най-хубавото средство за лекуване на махмурлук, защото предотвратява появяването на ужасните последствия от алкохола.

Продуктът е към момента в много ранен стадий на развиване. Въпреки това първичните проби върху мишки демонстрират " обещаваща тактика за ефикасна детоксикация от алкохол ".

С помощта на гела ученият по материалознание от ETH Цюрих Рафаеле Меценга и ученият по храните Джиаки Су, дружно с интернационален екип от откриватели, съумяват да понижат равнищата на алкохол в кръвта на интоксикирани мишки с 40 % за 30 минути.

" Гелът реалокира разграждането на алкохола от черния дроб към храносмилателния тракт. … освен това състояние не се образува нездравословният ацеталдехид като промеждутъчен артикул ", изяснява Мезенга.

Ацеталдехидът е провинен за доста от признаците на махмурлука, в това число гадене, главоболие, сухота в устата, намаление на кръвното налягане, интензивен сърдечен темп, по-висока температура на кожата и зачервяване на лицето.

Екипът демонстрира, че техният гел може да катализира разграждането на алкохола в червата до по-малко токсичната оцетна киселина, а не до ацеталдехид.

В рамките на 30 минути след потреблението на алкохол при интоксикираните мишки, на които е даден гелът, се следи 40-процентно понижаване на равнищата на алкохол в кръвта, а в границите на 5 часа - над 50-процентно.

Нещо повече, мишките, на които всекидневно е даван гелът дружно с алкохола, губят по-малко тегло и имат по-добър метаболизъм на мазнините в черния дроб, в сравнение с тези, на които е даван единствено алкохол в продължение на 10 дни. Това допуска, че гелът е смекчавал уврежданията на няколко органа.

" По-здравословно е въобще да не се пие алкохол ", предизвестява Меценга. " Въпреки това гелът би могъл да бъде от необикновен интерес за хора, които не желаят да се откажат изцяло от алкохола, само че не желаят да натоварват организма си и не търсят интензивно резултата на напитката. "

За да основат този чудодейно звучащ гел, откривателите употребяват млечната суроватка - воднистата част на млякото, която се отделя от твърдата извара при производството на сирене.

Когато се вари в продължение на няколко часа, суроватката образува дълги влакна, които могат да бъдат подмамени да се слеят в гел в реакция с желязосъдържащо съединяване. Добавянето на златни наночастици и малко захар оказва помощ на субстанцията да улесни каскада от ензимни реакции за " неутрализиране " на алкохола.

Геловете естествено се усвояват по-дълго от червата, а златните наночастици също удължават това време. Това разрешава на съставените елементи на гела да трансфорат нездравословния алкохол в по-малко токсична оцетна киселина, която тялото ни може да разгради в допълнение до вода и въглероден диоксид.

Но това работи единствено до момента в който алкохолът е към момента в храносмилателния тракт. Веднъж попаднал в кръвния поток, токсичният резултат на алкохола е отвън обсега на гела.

Все още има доста работа, преди продуктът да бъде приет за безвреден за опити с хора, само че вярата е, че той ще може да се приема преди или по време на консумация на алкохол, с цел да се предотврати нездравословното му влияние.

Изследването е оповестено в Nature Nanotechnology.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР