Геолози откриха най-големия каньон на Земята под ледовете на Антарктида

...
Геолози откриха най-големия каньон на Земята под ледовете на Антарктида
Коментари Харесай

Откриха най-големия каньон на Земята

Геолози откриха най-големия каньон на Земята под ледовете на Антарктида – той е дълъг хиляда километра, а дълбочината на някои негови сектори е към километър. За откритието оповестява сп. Geology.

Каньонът, който още си няма име, е открит при работа със сателитни изображения. Очертанията му се оформили с помощта на георадиолокация – радиовълните се изпращат през леда и както с радара, дефинират скрити структури по отражението на вълните.

Каньонът се намира в Земята Принцеса Елисавета в Източна Антарктида (кръстена в чест на бъдещата кралица Елисавета II през 1931 година). Учените считат, че той е издълбан в почвата от вода. Засега не е ясно дали това се е случило преди образуването на антарктическия мразовит щит, или каньонът е зародил заради придвижването на водата под леда.

Геолозите подозират, че каньонът е обвързван с незнайно по-рано подледно езеро с повърхност 1250 кв. километра.

„ Невероятно, само че такива огромни обекти едвам в този момент се разкриват на учените. Фактически ние знаем за релефа на Антарктида по-малко, в сравнение с за повърхността на Марс. Информацията за скрития под леда ландшафт ще ни разреши по-добре да разберем по какъв начин леденият щит реагира на климатичните промени “, споделя водещият създател на проучването Стюарт Джеймисън (Stewart Jamieson).

Досега за най-големия каньон на Земята се смяташе открит през 2013 година обект, също ситуиран под ледовете – в Гренландия. Неговата дължина е 750 километра. Широко известният Гранд каньон в щата Аризона се протяга на 445 километра.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР