Геофизици от Калифорнийския технологичен институт (САЩ) предложиха възможно обяснение на

...
Геофизици от Калифорнийския технологичен институт (САЩ) предложиха възможно обяснение на
Коментари Харесай

Геофизици обясниха наличието на „жив газ“ на Марс

Геофизици от Калифорнийския софтуерен институт (САЩ) предложиха допустимо пояснение на съществуването на „ жив газ “ (метан) в атмосферата на Марс, в това число несвързано с вероятната интензивност на живи организми. Изследването е оповестено на уеб страницата arXiv.org.

Научният инструмент TLS (Tunable Laser Spectrometer) на марсохода Curiosity е разкрил през 2014 година кратковременно покачване 10 пъти (от 0,7 елементи на милиард до 7 елементи на милиард) на концентрацията на метан в повърхностния пласт на марсианската атмосфера.

На Земята основен източник на метан са живите организми. Последните и техни следи на Марс до момента не са открити, само че намирането на метан всява оптимизъм измежду учените за допустимо съществуване на живот на Червената планета.

Геофизиците са анализирали данните за температурата и влажността в региона на марсохода Curiosity и са забелязали, че перхлоратите в реголита могат да се топят и да изпускат натрупалия се в тях метан в атмосферата. Учените са предложили три механизма на неочакваното обособяване на метан в региона на марсохода.

Първият допуска адсобрция на метана в реголита в твърдо положение и отделянето му при размразяване. Вторият сюжет планува обособяване на метан от микроорганизми в топящи се разтвори в повърхностния пласт. Този сюжет не изисква адсорбция на реголит, само че изисква съществуването на живот на Марс.

Третият сюжет допуска съществуването на дълбоки подземни водни пластове, като разстройствата в тях водят до изхвърляне на концентрациите метан. Учените се готвят да продължат наблюденията с марсохода, а също по този начин не изключват осъществяване на лабораторни тествания, имитиращи изискванията на упоменатите хипотези.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР