Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш обеща днес да търси

...
Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш обеща днес да търси
Коментари Харесай

Гутериш: ООН ще търси отговорност от служителите, замесени в терора на Хамас

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш даде обещание през днешния ден да търси отговорност от " всеки чиновник на Организация на обединените нации, забъркан в терористични дейности ", предадоха Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Това е първото директно изказване на Гутериш във връзка на информацията за хипотетично присъединяване на няколко чиновници на Агенцията на Организация на обединените нации за подкрепяне на палестинските бежанци (УНРВА) в нападението против Израел, осъществено от " Хамас " на 7 октомври.

Но генералният секретар на Организация на обединените нации помоли държавните управления да продължат да поддържат УНРВА, откакто общо седем страни стопираха финансирането на Агенцията за подкрепяне на палестинските бежанци.

" От всеки чиновник на Организация на обединените нации, забъркан в терористични дейности, ще бъде търсена отговорност, в това число посредством наказателно гонене ", съобщи Гутериш.

" Секретариатът е подготвен да си сътрудничи с способените управляващи, които са в положение да търсят наказателна отговорност от тези лица в сходство с нормалните ни процедури за такова съдействие ", се споделя още в неговото изказване.

" Десетките хиляди мъже и дами, които работят за УНРВА, доста от тях в някои от най-опасните условия за филантропични служащи, не би трябвало да бъдат наказвани. Острите потребности на обезверените хора, на които те оказват помощ, би трябвало да бъдат посрещнати ", акцентира в това време Гутериш.

Генералният секретар на Организация на обединените нации заяви детайлности за чиновниците на УНРВА, забъркани в " хипотетичните възмутителни дейности ". От 12-те забъркани, сподели той, на девет са прекъснати договорите за работа, за един е доказано, че е умрял, а самоличността на другите двама се обяснява.

Англия, Германия, Италия, Нидерландия, Швейцария и Финландия през вчерашния ден се причислиха към Съединени американски щати, Австралия и Канада, като стопираха финансирането на Агенцията на Организация на обединените нации за подкрепяне на палестинските бежанци, значим източник на помощ за мирното население в линията Газа.

" Макар да разбирам тяхната угриженост - самият аз бях ужасяващ от тези обвинявания, приканвам пламенно държавните управления, които са спрели вноските си, най-малко да подсигуряват продължаването на интервенциите на УНРВА ", заключи Гутериш.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР