Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) д-р Тедрос Адханом

...
Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) д-р Тедрос Адханом
Коментари Харесай

СЗО: Коронавирусът е много сериозна заплаха за целия свят

Генералният шеф на Световната здравна организация (СЗО) доктор Тедрос Адханом Гебрейесус съобщи във вторник, че коронавирусът съставлява " доста сериозна опасност " за целия свят.

" Тъй като 99% от случаите са в Китай, въпросът със болестта продължава да бъде доста незабавен за тази страна, само че крие доста сериозна опасност и за останалия свят ", предизвести Гебрейесус.

Той направи това изявление при откриването на двудневна среща в Женева на 400 откриватели, имаща за цел ускорение на проучванията в региона на диагностиката, медикаментите и имунизациите против новия ковид.

По-рано денем Китайската национална комисия по опазване на здравето разгласи, че в понеделник са умряли от смъртоносния вирус още 108 души, като общият брой на починалите в Китай към този момент доближи 1016. Всички умряли, с изключение на петима, са от централната провинция Хубей, която е епицентъра на вирусното огнище.

В същото време има нови 2478 доказани случая на инфектирани, което обаче е по-малко от 3062 ден по-рано, като общият брой на инфектираните е повишен до общо 42 638. Извън континентален Китай са удостовери 422 случая на инфектирани с новия ковид.

Според върховен китайски специалист епидемията от ковид в страната може скоро да доближи своя пик

Най-висшият държавен специалист по въпросите на епидемията Чжун Наншан изрази вяра, че епидемията може да доближи връх през февруари, след което да оформи плато (да няма спомагателна ескалация на епидемията), преди тя да стартира да отслабва.

" Пиковото време може да бъде достигнато към средата или в края на този месец ", предвижда пред Ройтерс Чжун Наншан - епидемиолог, спечелил своята популярност поради ролята си в битката с огнището на SARS (Тежкия изострен респираторен синдром - ТОРС) през 2003 година.

Броят на новите случаи на инфектирани към този момент понижава в някои провинции, добави той.

Според Чжун Наншан обаче страната се нуждае от по-силна система за надзор, когато става въпрос за ограничение на епидемията от ковид.

Той счита, че до момента коронавирусът е бил мощно инфектиран и предложи да се забрани всякаква търговия с диви животни, до момента в който инфекцията не бъде овладяна. Чжун Наншан добави, че не е несъмнено дали разпространяването на ковид идва от " свръхразпространители ".

Британски учени към този момент започнаха проби върху животни на ваксина против ковид

Междувременно английският академични професор и академик по инфекциозни заболявания доктор Робин Шаток съобщи във вторник, че тази седмица неговият екип е почнал проби на евентуални коронавирусни ваксини върху животни и се надява тестванията върху хора да стартират " в границите на месеци ".

Говорейки пред CNBC, Шаток, който преподава в Imperial College London, похвали доста китайските учени, че са съумели да открият генетичната поредност на ковид в " рекордно къси периоди ".

Така да вземем за пример, създаването на имунизацията против вируса " Зика " (Zika) лиши седем месеца, преди да може да бъде тествана върху хора, което беше рекордно малко време за основаване на антивирусна ваксина.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР