Газлайтингът е вид психологическо насилие, което влияе негативно на самочувствието

...
Газлайтингът е вид психологическо насилие, което влияе негативно на самочувствието
Коментари Харесай

Gaslighting – 5 признака, че си жертва на този особен тип емоционално насилие

Газлайтингът е тип психическо принуждение, което въздейства отрицателно на самочувствието на жертвата, както и на психологичното ѝ здраве. Терминът се ражда от известен филм от средата на 40-те години, в който брачен партньор подлага жена си на систематични операции досега, в който тя в действителност стартира да има вяра, че полудява и страда от психическо разстройство. Днес, близо 80 години след екранизацията на кино лентата, тематиката за този вид принуждение е повече от настояща, само че като че ли не сме задоволително осведомени с нея.

Особеното при газлайтинга е, че жертвата постоянно не може да разпознае признаците му, а в ролята на насилника, колкото и необикновено да звучи, може да бъде освен съкровен сътрудник, както е при домашното принуждение, само че и различен член на фамилията, шеф, сътрудник и даже другар. С всеобщото потребление на обществените мрежи, изключително по време на и след Коронавирус пандемията, това събитие се придвижи и в онлайн пространството.

Веднага изниква въпросът – по какъв начин да разпозная този вид операция?

Проблемите, които жертвите на газлайтнига разиват, са:

► Тревожност

► Депресия

► Симптоми на посттравматичен стрес

► Ниско самочувствие

► Съмнение и неустановеност в себе си и в заобикалящата действителност

Макар и някои от тях да го вършат неумишлено, газлайтърите омаловажават страстите на жертвите си и подкопават тяхното самочувствие и опцията им за действителна преценка на обстановките. Често те употребяват жертвите си, с цел да оправдаят личното си разрушително държание с причини като: прекомерно си емоционален/на; това не съм го казал/а наистина; въобразяваш си; преувеличаваш и други Те постоянно отхвърлят обстоятелства, които в действителност са се случили; употребяват най-уязвимите страни на жертвите против тях самите и изкарват себе си жертва.

Как да се справите с газлайтинга?

Възстановяването от този вид принуждение е изцяло допустимо, само че би трябвало да се подготвите за дълъг и нелек развой. На първо място е значимо да прекъснете изцяло контактите с насилника. В последна сметка газлайтърите се хранят с вниманието, което им отделяме, и губят интерес, когато спрат да го получават. Ако събитията постановат другарство с газлайтъра, то при всички случаи не влизайте в разногласия с него – даже да се опитате да обясните своята позиция, нищо от това няма да доближи до насилника, който в множеството от случаите е некадърен да изпита скрупули за постъпките си.

Неизменна част от процеса на възобновяване е преоткриването на себестойността и възвръщането на самочувствието – обградете се с положителни хора, които ви правят оценка и ви карат да се чувствате добре. Споделянето на опита с други хора и групите за взаимопомощ също биха били потребни.

Психологическият тормоз е не по-малко рисков от физическия и е извънредно значимо да бъдем осведомени, с цел да разпознаваме сигналите в точния момент. Именно по тази причина Ареа 05, Дистрикт 30, Зонта Интернешънъл провежда плана , взаимно с специалистите от отдела за киберсигурност на ГДБОП. Чрез него редица възпитаници, преподаватели, чиновници в компании и неправителствени организации, и родители се образоват по тематиката за насилието онлайн, като резултатите от плана ще бъдат оповестени на заключителна конференция на 15 април 2022 година в хотел Best Western Plus Hotel Expo Sofia.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР