Гъсениците от семейство Erebidae са разпространени по цял свят. Приблизително

...
Гъсениците от семейство Erebidae са разпространени по цял свят. Приблизително
Коментари Харесай

Гладни гъсеници вредят на климата

Гъсениците от семейство Erebidae са публикувани по целия свят. Приблизително на пет години настава техният „ взрив “ – раждат се прекомерно доста гъсеници.

Само по себе си това събитие е обсъждано като част от екологичната верига: въпреки че гъсениците интензивно ядат листата, самите те дават изобилна храна за зверове и птици.
 Прогонете гъсениците с брашно. От тях няма да има и диря! Прогонете гъсениците с брашно. От тях няма да има и диря!
Отглеждането на зеленчуци в градината може да се трансформира в същинско предизвикателство за хората, които за пръв път се заемат с тази тр...

Освен това се смяташе, че в годините на усилената им популация водата в езерата става по-чиста: във водата попадат по-малко гниещи листа, които създават азот и въглерод.

Наскоро учените от Кеймбриджкия университет са разкрили ненадейно следствие. Те са анализирали данните от публични източници за интервала от 1985 по 2016 година, където се загатва взрив на гъсеници, а също химичния състав на водата в канадските езера. Освен това откривателите разгледали сателитни фотоси, изучавайки количеството зеленина в горите.

Станало ясно, че в годините на всеобщи нашествия листата намалели приблизително с 22%. При това езерата съдържали с 112% повече разперен азот и с 27% по-малко разперен въглерод спрямо годините без увеличение на популацията. Допълнителните разбори разрешили на учените да открият за какво азотът във водата става повече, въпреки че падат по-малко листа.
 Климатичните промени: Големият бариерен риф е към този момент изцяло обезцветен Климатичните промени: Големият бариерен риф е към този момент изцяло обезцветен
Големият бариерен риф в Австралия се е обезцветил на 98% като едвам една напълно незначитерна част от него е останала към момента незасегната...

Оказало се, че повода са изобилните екскременти на лакомите гъсеници. Те са наситени с азот във висока централизация и в годините на взрив тези маси са толкоз доста, че са способни да променят кръговрата на хранителни субстанции във водата и по крайбрежията на водоемите. Екскрементите се трансформират в тор за микробите, които по-късно отделят в атмосферата въглероден диоксид.

С промените в климата се чака уголемение на ареала на гъсениците надалеч на север, което ще провокира произвеждане на още повече въглероден диоксид. Учените приканват климатолозите да извърнат внимание на този аспект и да го регистрират дружно с други фактори, лежащи в основата на излъчванията на парникови газове, заключава National Geographic.

 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР