Френският президент Еманюел Макрон следващата седмица ще бъде изправен пред

...
Френският президент Еманюел Макрон следващата седмица ще бъде изправен пред
Коментари Харесай

Нормандската среща – тест за Макрон

Френският президент Еманюел Макрон идната седмица ще бъде изправен пред първия огромен тест на политиката си за директно обвързване с Русия, който смути някои европейски съдружници, написа AFP, представена от БГНЕС.
Той ще бъде хазаин на срещата на върха, която ще търси прогрес за прекратяването на спора в Украйна.
Залозите са огромни. Това ще бъде първата сходна среща на върха от три години насам. И до момента в който дипломатите са внимателни във връзка с предстоящ огромен пробив, неуспехът от реализиране на съответни стъпки за създаване на доверие ще бъде сериозен удар върху очакванията за мир, както и върху персоналния авторитет на Макрон.
Френският президент упорства срещата да се организира, макар провеждащата се стачка против пенсионната промяна в страната. Той влага големи старания за преустановяване на спора в източната част на Украйна, лишил живота на 13 000 души.
Според анализатори, Макрон е заложил на рискова тактика да се оправи директно с Путин, разчитайки, че един ден Русия ще разбере, че е в неин интерес да гледа на Европа като на дълготраен стратегически сътрудник.
„ Това е значим тест за Макрон и за европейците “, счита Мишел Дюклос, някогашен дипломат и старши помощник в мозъчния концерн „ Монтейн ”.
Според него, в случай че не завоюва нищо от договарянията с Украйна, Макрон ще се изолира в допълнение. Кремъл, обаче, е „ задоволително остроумен “, с цел да разбере, че срещата на върха би трябвало да бъде оповестена за сполучлива. Путин е удовлетворен от самодейността на Макрон, защото „ вижда в това късмет да раздели европейците “.
През последните месеци Макрон наличие все по-осезателно на интернационалната сцена. В същото време Германия не се изявява като величествен дипломатически състезател, защото Меркел се приготвя да напусне поста си.
Намеренията му могат да бъдат систематизирани от даденото предишния месец изявление за The Economist, в което разгласи, че НАТО е „ в мозъчна гибел ” и Европа би трябвало да поддържа стратегически разговор с Русия.
Разглеждайки дълготрайните стратегически разновидности за Русия под ръководството на Путин, Макрон съобщи в изявлението, че Москва не може да просперира изолирано, няма да желае да бъде „ васал “ на Китай и в последна сметка ще би трябвало да избере „ партньорски план с Европа “.
Той разказа съветския президент като „ дете на Санкт Петербург ” - някогашната съветска столица, издигната от Петър Велики като прозорец към Запада.
Коментарите на Макрон смутиха по-новите членове на Европейския съюз като балтийските страни и Полша. Те упорстват за твърда линия на държания против някогашния си стопанин Русия и способстваха за възходящото напрежение сред Франция и Германия.
След срещата на върха на водачите на НАТО в Лондон по-рано този месец, Макрон не се разкая и остана безапелационен по въпроса за връзките с Русия.
„ Кой е зложелател на НАТО? Русия към този момент не е зложелател. Тя остава опасност, само че е и сътрудник по някои тематики. Нашият зложелател през днешния ден е интернационалният тероризъм и в частност ислямисткият тероризъм ”, съобщи той.
Изданието цитира френски дипломатически източник, съгласно който Русия не може вечно да извършва ролята на „ подбудител на реда ” с политики като тази по отношение на Сирия, с цел да задържи президента Башар ал Асад на власт или по отношение на Турция, която е член на НАТО.
„ Ако способността ви да създавате стеснение, е единственият ви лост, това не е трайна и жизнеспособна тактика ”, твърди дипломатът. Според него е налице и „ дълбока съветска угриженост да не бъде вкарана в съревнование с Китай ”.
Според Константин Калачов – шеф на политическа експертна група в Москва, би било наивно да се мисли, че Еманюел Макрон може да упражнява всевъзможен тип въздействие върху Владимир Путин за доближаване на Русия към Европейски Съюз.
" Има единствено един човек, който може да повлияе на президента Путин. И това е самият президент Путин ", твърди той.
Калачов добавя, че Путин няма интерес този спор (в Донбас – бел. ред.) да се утежнява. Но желае всяко решение да бъде направено съгласно неговите условия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР