Френският батальон Spearhead“ (в превод острие“) от Силите на НАТО

...
Френският батальон Spearhead“ (в превод острие“) от Силите на НАТО
Коментари Харесай

В Румъния: „Острието“ на НАТО в битка с дървеници, плъхове u бездомни кучета

Френският батальон „ Spearhead “ (в превод „ острие “) от Силите на НАТО за бързо реагиране е в основата на Бойната група за групова защита, ситуирана на територията на Румъния.

Заради войната на Русия против Украйна, през март водачите от НАТО взеха решение да подсилят Източния си фланг с четири батальонни групи в България, Румъния, Словакия и Унгария по образеца на четирите бойни групи, които бяха изпратени в Полша, Литва, Латвия и Естония, откакто Русия анексира Крим.

Около френските военни в Румъния обаче през последните няколко дни се развихри скандал , който стигна даже до Народното събрание в Париж. Френски бойци се оплакаха от мизерните условия в центъра за подготовка в Чинку (окръг Брашов), където е ситуирана Бойната група. Военните описаха пред френския проверяващ уеб страница Медиапарт (Mediapart) за незадоволителния брой тоалетни, мръсотията, неприятната храна и незадоволителното отопление в палатките, оповестиха и румънските медии. 

Във Франция разказите на бойците провокираха бурна реакция, а депутати от радикалната лява партия " Непокорна Франция " (La France Insoumise) желаеха въпросът да бъде разискван в Националното заседание. В Румъния изявленията във френските медии провокираха уточнения и разяснения какви са изискванията в центъра в Чинку и кой носи отговорност за тях.

" Мизерия с дървеници, плъхове и бездомни кучета "

Министърът на въоръжените сили на Франция Себастиен Льокорню посети базата в Чинку на 3 ноември и дружно с румънския си сътрудник Анджел Тълвар откриха публично седалището на Бойната група за групова защита (Collective Defence Battle Group). Франция е поела ролята на рамкова страна на Бойната група, в която на ротационен принцип вземат участие още бойци от Белгия и Нидерландия.

Според изявления във френски медии зад красивите фотоси към формалното разкриване се крие една друга действителност - всекидневието на 700-те френски военни в Чинку не е по никакъв начин славно: храната е незадоволителна, жилищните пространства са нехигиенични, а в пространствата е студено , описват френски медии. Те цитират мнението на мнозина от бойците, че изискванията на живот в Чинку са недостойни.

Според информация на френския проверяващ уебсайт Медиапарт на френските бойци е било подредено да не участват на визитата на министъра, като се изключи някои от тях, които са били определени, заяви в Туитър журналистката от уеб страницата Жюстин Брабан. „ Нищо да не опетни имиджа на министъра “, разяснява тя, представена и в румънски медии.

Брабан уточни, че френските бойци са недоволни от незадоволителния брой тоалетни, от сглобяемите здания, които са изпратени мръсни от задача в Мали, и от боклука, който не се събира. Войници описват, че в Чинку е „ бедност с дървеници, плъхове и бездомни кучета ".
Храната за бойците била толкоз неприятна, че фамилиите им я допълвали с колета, изпращани за тяхна сметка. Самият лагер бил доста замърсен, а заради липса на място огромна част от храната се съхранявала на открито на земята, привличайки мишки и бездомни кучета

Военнослужещите сигурно са привикнали, и са подготвени, да работят в обикновени условия, само че тези условия по принцип са непокътнати за бойното поле и за изключителни обстановки, а не за живота във военна база в европейска страна, отбелязва Медиапарт.

Около 450 френски бойци са настанени в контейнери , а останалите към 250 военни живеят в групови палатки . Всяка палатка е оборудвана с електричество и отопление с печка на масло, показва френският общоприет щаб. Войниците споделят, че палатките не всеки път се отопляват добре заради нередовно доставяне с гориво. Това е проблем, като се има поради, че междинната температура в Чинку през ноември е минус 2°C, само че може да падне до минус 19°C.

„ Казармени “ или „ селски “ условия

В отговор на искане за информация, изпратено до френския общоприет щаб, институцията е дала отговор, че е обикновено при започване на интервенцията да има " селски " условия, и е уверила, че те са се подобрили и ще продължат да се усъвършенстват, оповестяват румънските медии.
В реакция на този отговор във френските медии се разяснява, че Румъния въпреки всичко не е във война, в страната няма съществени логистични ограничавания, а от разполагането на френските военни към този момент са минали осем месеца.

Щабът на френската войска признава, че в Чинку е имало проблеми с електрозахранването, водоснабдяването, храненето, хигиената, заяви румънската частна телевизия Диджи 24, като цитира френския уебсайт Медиапарт.

Военната база в Чинку е с повърхност от 20 хиляди кв. м. Лагерът се намира на няколкостотин метра от полигона Чинку, където войските на НАТО се образоват на повърхност от 107 квадратни километра. Това е вторият по величина полигон в Румъния след Смърдан в окръг Галац. 

„ Отговорността е на френската страна “

В Румъния министерството на националната защита съобщи, че отговорностите за лагеруването, изхранването на войските и даването на обвързваните с това услуги в региона на Чинку са напълно поети от френската страна.

Френското посолство в Букурещ осведоми, че френски военни не са подали публично недоволство за изискванията на живот в базата в Чинку , заяви Аджерпрес. Представители на дипломатическата задача в Букурещ припомниха, че решението за разполагане на френските войски е било взето доста бързо. Съобщението на президента Еманюел Макрон беше направено на 25 февруари, а на 28 февруари, четири дни след съветското навлизане в Украйна, Франция разположи батальона " Spearhead " от Силите за бързо реагиране на НАТО, напомнят от посолството.

Първоначално батальонът с бройка 500 души бе ситуиран в базата " Михаил Когълничану " край Констанца. Скоро по-късно базата в Чинку се наложи като решение, което дава най-хубави гаранции за поддържане на дълготрайно военно наличие на НАТО, означи посолството и посочи, че инженерният отряд е почнал работа по развиването въз основата в Чинку на 2 май, тъй че до края на годината тя да може да побере сред 800 и 1000 бойци. Изграждането на нови уреди и инфраструктура на НАТО в базата продължава и е пред довеждане докрай, показват от дипломатическата задача. От посолството удостоверяват, че Франция е поела отговорността за лагера, храната за бойците и други услуги в базата в Чинку в сходство със съюзническите процедури, а Румъния, като страна хазаин, е предоставила всички детайли, поискани от френската страна. 

Според информация на румънската медия Обсерваторнюз французите построяват лагера си сами, а разноските са възлезли на 5 милиона евро.

Президент в палатка

По-рано тази година президентът на Франция Еманюел Макрон посети френските военни, когато бяха ситуирани в базата край Констанца. Тогава Макрон избра да спи в палатка в базата вместо на хотел. Президентът вечеря дружно с френските и белгийските военни, като в менюто бяха включени ястия от достоверната румънска кухня. На идната заран френският президент направи джогинг, а по-късно закуси с военните, заяви телевизия TV5 Monde.

Обръщайки се към френските военни, Макрон съобщи: „ (…) вие бяхте изпратени за рекордно малко време тук, в Румъния, на задача, която има смисъл. Вие олицетворявате европейската взаимност и сигурност. Народът е признателен за вашия ангажимент и този на фамилиите ви ". Думите му, оповестени в Туитър, бяха представени в румънски медии.

Френски боен от базата в Чинку вижда друга картина: " Не съм в страна, в която се води война, даже не съм в интервенция, а в оперативна задача за въздържане. Нашата войска би трябвало да бъде " страшна ". Тук не плашим никого, а просто го караме да ни съжалява. Няма нищо славно във френската войска, когато я видиш в Чинку - с крайници в калта и празни кореми по какъв начин се пробва да сплаши Русия с дефектно съоръжение, с камиони, затънали в лайна, и с танкове, които едвам минават през карпатските проходи ".
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР