Френските фермери започнаха да затварят основни магистрали около Париж, заплашвайки

...
Френските фермери започнаха да затварят основни магистрали около Париж, заплашвайки
Коментари Харесай

Фермери започнаха да правят блокади около Париж

Френските фермери започнаха да затварят съществени автомагистрали към Париж, заплашвайки да блокират столицата в засилващото се опълчване с държавното управление по отношение на изискванията на труд, съобщи Агенция Франс Прес.

През последните седмици в най-голямата страна производителка на селскостопанска продукция в Европейския съюз се организираха голям брой митинги на фермери, които са ядосани от приходите, бюрокрацията и екологичните политики, които съгласно тях подкопават способността им да се конкурират с по-малко строгите страни.

Протестиращите фермери започнаха да блокират автомагистрали в 14:00 ч. локално време, като започнаха с А13 на запад от столицата и А4 на изток.



Фермерите обявиха, че задачата им е да основат осем точки за блокиране на главните пътища към Париж.

" Нуждаем се от отговори ", съобщи Карин Дюк, фермер от югозападния департамент Лотен-Е-Гарон, до момента в който се присъединяваше към колона от трактори, насочваща се към Париж.

" Това е последната борба за земеделието. Това е въпрос на оцеляване ", сподели тя.

На един от тракторите в конвоя бе подложен афиш с надпис: " Няма да умрем в безмълвие ".



В отговор държавното управление разпореди разполагането на 15 000 служители на реда и жандармеристи.

Министърът на вътрешните работи Жералд Дарманин сподели на силите за сигурност да проявят въздържаност. Но той също по този начин предизвести фермерите да не се намесват в стратегически точки.

" Няма да позволим да се повреждат държавни здания, данъчни служби или супермаркети, нито да се стопират камиони, пренасящи задгранична продукция. Очевидно е, че това е недопустимо ", сподели той.

Дарманин съобщи, че няма да се допусне митингите да обиден и парижките летища " Шарл дьо Гол " и " Орли ", както и интернационалния пазар за търговия на едро с храни " Рунгис " южно от града.

В „ Рунгис “ бяха ситуирани бронирани полицейски коли, откакто някои фермери заплашиха да го " окупират ".

Полицията и жандармерията също имат заповед да предотвратят навлизане в самия Париж, сподели Дарманин.

Правителството се пробва да предотврати разпространяването на недоволството измежду фермерите преди изборите за Европейски парламент през юни, които се считат за основен тест за държавното управление на президента Еманюел Макрон.

Макрон свика среща с няколко министри, с цел да обсъдят обстановката, оповестиха от канцеларията му.

По време на визитата си в една плантация министър-председателят Габриел Атал още веднъж се опита да отговори на опасенията на фермерите, откакто оповестените редица отстъпки не съумяха да потушат рецесията.

" Искам да изясним нещата и да забележим какви спомагателни ограничения можем да предприемем ", сподели той.

Арно Русо, началник на основния фермерски съюз FNSEA, съобщи, че чака да се срещне с Атал по-късно през днешния ден.

" Нашата цел не е да досаждаме на французите или да затрудняваме живота им, а да оказваме напън върху държавното управление ", сподели той пред телевизионния канал RTL.

По-рано към 30 деятели на екологичната организация " Грийнпийс " изстреляха димни гранати на площад " Конкорд " в Париж, покрай " Шанз Елизе ".

Те разпънаха афиш в поддръжка на фермерите, след което бяха изведени от полицията.

Таксиметровите водачи също проведоха свое лично протестно придвижване против незадоволителното съгласно тях заплащане за транспорта на пациенти от френските здравни служби.

Техните прекъсвания способстваха за нарушаванията по автомагистралите.

В прилежаща Белгия фермерите също задействаха акцията си, като на 28 януари блокираха основна автомагистрала, настоявайки за по-добри условия.

Десетки трактори минаха през пътния възел и стопираха придвижването по автомагистрала Е42 северно от Намюр в южната част на страната.

Протестиращите фермери пред белгийски футболен стадион забавиха с 30 минути мач през уикенда.

През последните седмици фермерските митинги се разраснаха в Германия, Полша, Румъния и Нидерландия.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР