През последните няколко седмици Грузия беше обхваната от масови протести,

...
През последните няколко седмици Грузия беше обхваната от масови протести,
Коментари Харесай

Руският закон, който предизвика масови протести в Грузия

През последните няколко седмици Грузия беше обхваната от всеобщи митинги, мотив за които стана спорен законопроект. Той изисква от всички медии и организации в страната да се записват като „ задгранични сътрудници “, в случай че получават повече от 20 % от финансирането си от чужбина. Освен това, активността им ще бъде следена от Министерството на правораздаването и ще са длъжни да дават сензитивна информация, а в случай че откажат да го създадат, могат да получат солени санкции в размер на близо 10 000 $. Сходен закон има и в Русия, като Кремъл го употребява за репресии против опозицията – нещо, което доста хора се притесняват, че ще се случи и в Грузия. В същото време, ръководещата партия „ Грузинска фантазия “ твърди, че налагането на сходно условие е належащо за подобряването на прозрачността и намаляването на „ нездравословното задгранично въздействие “ в страната. Законопроектът беше дефинитивно признат на 14 май, като в столицата Тбилиси се стигна до всеобщи безредици и конфликти сред стачкуващи и полиция, както и до пердах в Народното събрание.

A new bill, aimed at stifling dissent, has sparked the biggest protests in the Eastern European country of Georgia since its independence from the Soviet Union.
— USA TODAY (@USATODAY) „ Не на съветския закон “
Спорният закон беше подсилен на трето четене в Народното събрание от 84 депутати, а 30 бяха срещу. Той беше прегледан и утвърден в границите на едвам 67 секунди, защото опозицията беше възпрепятствана да участва на съвещанието. Ден по-рано, министър председателят Иракли Кобахидзе предизвести, че в случай че предлагането не бъде признато, Грузия ще загуби своята самостоятелност и може да „ показа ориста на Украйна “, без да изясни какво тъкмо има поради. Междувременно, към Народното събрание се организира всеобщ митинг под надпис „ Не на съветския закон “. Стигна се до конфликти сред стачкуващи и полиция, при които бяха задържани 20 души.

Подобни подиуми не са нещо извънредно за Грузия. Протести се организират съвсем всекидневно от близо месец, като силите на реда неведнъж използваха водни оръдия, сълзотворен газ и гумени патрони против участниците в тях. Това подсети за събитията от преди близо година, когато ръководещите още веднъж се пробваха да одобряват проектозакона, само че се отхвърлиха поради избухналите тогава всеобщи демонстрации. Световните медии също по този начин акцентират, че в края на 2023 година Грузия публично получи статут на кандидат-член на Европейски Съюз. Не по-малко значима е и една друга детайлност – след пет месеца в страната ще се проведат парламентарни избори. Участниците в митингите са уверени, че това е отлична опция партията „ Грузинска фантазия “, която ръководи от 2012 година, да бъде свалена от власт. Редица специалисти пък считат, че растящото неодобрение против групировката е и една от главните аргументи за приемането на „ съветския закон “.

The EU urged Georgia to withdraw its highly contested 'foreign agents' bill as protests continued in the capital Tbilisi. The bill would require organizations receiving more than 20% of their funding from abroad to register as agents of foreign influence
— Reuters (@Reuters) Остри рецензии
Само ден след скандалното гласоподаване, президентът на Грузия Саломе Зурабишвили съобщи на конференция в Тбилиси, че ще наложи несъгласие на закона. Това, обаче, не трансформира значително обстановката, защото той ще бъде върнат за разглеждане в Народното събрание, където депутатите от „ Грузинска фантазия “ имат болшинство. Формацията може още веднъж да го утвърди и да прескочи ветото. „ Днес, въпросът за оцеляването на Грузия е подложен на карта “, предизвести президентът. Преди това, в изявление за BBC, тя означи още, че не е ясно кой стои зад спорния закон. „ Дали решението е било взето в Грузия или оттатък границите на нашата страна, да вземем за пример в Москва? Това е главният въпрос, който грузинците си задават “, съобщи Зурабишвили.

Реакцията на интернационалната общественост не закъсня. Законът беше неодобрен от Съединени американски щати, Европейски Съюз, както и редица правозащитни организации. Според тях, той подражава на сходното условие, настоящо в Русия, което президентът Владимир Путин употребява като средство за смазване на опозицията. Американският помощник-държавен секретар Джеймс О‘Брайън даже означи, че помощта на страната му за Грузия ще бъде преразгледана, в случай че законът фактически влезе в действие. „ Приемането му оказва негативно влияние върху напредъка на Грузия по пътя към Европейски Съюз. Призоваваме управляващите да го отдръпват “, се споделя в изказване на първия посланик на Евросъюза Жозеп Борел. Председателят на Екологичен потенциал Роберта Мецола на собствен ред поздрави стачкуващите, добавяйки, че те „ мечтаят за Европа “. Не по-различна е позицията на Организация на обединените нации. Според представители на организацията, приемането на законопроекта „ заплашва свободата на изложение “.

Georgian Prime Minister Irakli Kobakhidze has dismissed criticism of the draft " foreign influence " bill, labeling opponents as foreign-funded actors.
— DW News (@dwnews) Грузия и войната в Украйна
Иракли Кобахидзе оглави „ Грузинска фантазия “ през 2021 година, ставайки ръководител на партията. Година по-късно, съветската войска нахлу в Украйна – събитие, което шокира целия свят. Кобахидзе неотложно осъди дейностите на Кремъл, само че също по този начин изрично отхвърли апелите, идващи от Киев, Грузия да открие „ втори фронт “ в спора против Русия. По думите му, сходен ход би донесъл само „ премеждия и опустошения “ на страната му. През юни 2022 година Екологичен потенциал одобри няколко резолюции против Грузия, отказвайки да ѝ даде статут на претендент за участие в Европейски Съюз. Кобахидзе разкритикува това, заявявайки, че Западът се пробва да въвлече Тбилиси във войната. В същото време, той неведнъж акцентира, че главен приоритет за него продължава да бъде приемането на Грузия в Европейски Съюз – цел, зад която застават близо 80 % от жителите на страната, сочат социологическите изследвания.

Експертите считат, че Кобахидзе се пробва да поддържа положителни връзки със Запада, само че без да обтяга връзките си с Кремъл – задача, която става все по-сложна. Показателен е фактът, че първата му аудиенция в чужбина, откакто стана министър председател през февруари тази година, беше в Брюксел. В същото време, неговите дейности и изявления постоянно стават обект на рецензии от страна на Европейски Съюз и Съединени американски щати. Кобахидзе нееднократно е упреквал неправителствените организации, че се пробват да провеждат прелом, да популяризират „ гей агитация “ и да злепоставят Грузинската православна черква. Той също по този начин акцентира, че противоречивият закон за „ задграничните сътрудници “ не е обвързван по никакъв метод с Русия, а всеки, който твърди противоположното, „ популяризира дезинформация “.

Тамар Ониани, която е представител на неправителствената организация „ Асоциация на младите юристи “, не е съгласна с Кобахидзе. Пред BBC тя означи, че противоречивият закон „ нанася тежък удар на гражданското общество “ и е „ в интерес само на Русия “. „ Всички участници в митингите са уверени, че това е външнополитически въпрос, който ни отдалечава от Европейски Съюз и ни доближава към Русия “, прибавя Ониани. На сходно мнение е и Ана Долидзе от опозиционната партия „ За народа “. Тя дефинира последните събития като „ тест за преданост “ към Кремъл. По думите на Долидзе, сходни закони съществуват в страни като Азербайджан и Киргизстан. „ Начело на тези страни стоят политици с проруски възгледи…целта на Кремъл е да ги откъсне в колкото се може по-голяма степен от Европа “, добавя Долидзе.



Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР