Скорошно проучване установи, че стресовите събития в живота, като смъртта

...
Скорошно проучване установи, че стресовите събития в живота, като смъртта
Коментари Харесай

Проучване: Стресовите събития в живота са свързани с болестта на Алцхаймер

Скорошно изследване откри, че стресовите събития в живота, като гибелта на непосредствен човек или разводът, покачват риска от развиване на деменция в по-късна възраст. Но единствено в случай че стресовото събитие се е случило в детството или в средата на живота.

(Във видеото може да научите повече за: Предупредителни признаци за заболяването на Алцхаймер)

Проучването, оповестено в Annals of Neurology, включва 1290 души с нараснал риск от развиване на заболяването на Алцхаймер. Изследователите са разгледали 18 стресиращи житейски събития и по кое време в живота на хората са се случили.

Взели са проби от гръбначно-мозъчната течност на част от групата (393 души), с цел да открият анормални протеини, наречени амилоид и тау, които се свързват с заболяването на Алцхаймер.

Търсили са и признаци на мозъчно инфектиране, за което се счита, че способства за болестта, и са изследвали размера на сивото вещество. Сивото вещество е от решаващо значение за мисленето и обработката на информация и има наклонност да понижава при хората с Алцхаймер.

Въпреки че откривателите са открили, че стресовите събития в детството и в междинната възраст са свързани с " биологичните маркери " на заболяването на Алцхаймер (анормален амилоид и тау), те не са разкрили връзка сред стресовите събития в живота и намаляването на сивото вещество.

Наличието на маркери за заболяването на Алцхаймер може да значи, че детството и междинната възраст са интервали, в които въздействието на напрежението във връзка с химичните субстанции и реакциите в мозъка е изключително мощно.

Детството е интервал на доста развиване на мозъка и откривателите считат, че стресът в този интервал може да има дълготрайни последствия, в това число да усили риска от заболяването на Алцхаймер.

Средната възраст е времето, когато в мозъка стартират да се натрупват биомаркери на заболяването на Алцхаймер, тъй че това може да е повода, заради която този интервал също е уязвим.

Общите стресови събития в живота също са свързани с амилоидни биомаркери, мозъчно инфектиране и понижаване на сивото вещество, само че единствено при хората с анамнеза за психологични разстройства.

Това може да се дължи на обстоятелството, че хората с психологични разстройства са по-податливи на отрицателните резултати на напрежението. Или пък тези, които претърпяват избрани стресови събития в живота, е по-вероятно да са имали психологични разстройства. Така или другояче, съществува евентуален нараснал риск за тези, които са претърпели и двете. Общият брой на стресовите събития в живота не е обвързван с маркерите на заболяването на Алцхаймер при всички.

Изследователите са разгледали и разликите сред мъжете и дамите във връзките сред стресовите житейски събития и биомаркерите на заболяването на Алцхаймер. Общият брой на стресовите събития в живота е обвързван с понижаване на сивото вещество при дамите, само че не и при мъжете. За разлика от тях, общият брой стресови събития в живота е обвързван с биомаркерите на тау при мъжете, само че не и при дамите.

Тези разлики може да са свързани с разликите в метода, по който мъжете и дамите реагират на напрежението. Мъжете и дамите реагират по друг метод както от психическа, по този начин и от биологична позиция. Например, до момента в който мъжете са склонни да реагират на напрежението по метода " бий се или бягай ", при дамите е потвърдено, че те реагират по метода " грижи се за децата и разчитат на обществените мрежи ".

Тези резултати допускат, че има избрани интервали или условия, които усилват резултата на стресовите житейски събития върху развиването на мозъчните промени, свързани с заболяването на Алцхаймер - най-малко при тези, които са изложени на по-голям риск от болестта.

Проучването обезпечава задоволително огромна извадка, с цел да може да се прегледат стресовите събития в разнообразни интервали от живота, както и разликите сред групите, да вземем за пример по пол. Ранното идентифициране на хората с по-висок риск би могло да даде опция за предварителна защита посредством ранни интервенции, като да вземем за пример промени в метода на живот.

Констатациите имат някои ограничавания. Изследователите са разчитали на това, че хората ще си спомнят по кое време и какви стресови събития са се случили - от време на време доста години по-късно. Освен това не е измерена степента на стрес, която хората са намирали за тези събития. Възможно е някои хора да са наранени от стресови събития по друг метод от други.

Освен това не можем да сме сигурни кой е развил признаците на Алцхаймер. Проучването регистрира единствено ранните физически маркери на заболяването, само че не и диагнозата.

Намаляване на нездравословното влияние на стресовите събития в живота
За страдание, не можем да подсигуряваме, че никой няма да бъде изложен на стресови житейски събития, само че можем да се съсредоточим върху това по какъв начин да понижим негативните последствия от тези прекарвания. Това може да се направи по разнообразни способи.

Един от разновидностите е да помогнем на хората, които претърпяват стресови житейски събития, да развият тактики за справяне, като да вземем за пример физически извършения, медитация или търсене на помощ от терапевт.

Другият вид е да се обмисли по какъв начин факторите на метода на живот, които са свързани с понижаване на риска от развиване на деменция, могат да оказват помощ за понижаване на резултата от неизбежните стресови събития, може би даже доста години по-късно.

Продължаването на построяването на профили на другите прекарвания, свързани с отрицателните промени в мозъка, би могло да помогне да се дефинира кой би имал най-голяма изгода от интервенции или даже ранно лекуване. Новото потомство медикаменти за унищожаване на амилоида - като леканемаб и донанемаб - са най-ефективни при започване на болестния развой.

Продължаването на тази работа за схващане на връзките сред стресовите събития в живота и развиването на деменция ще помогне да се намерят ефикасни способи за ранна интервенция и вероятно даже да се понижи броят на хората, които развиват деменция.

Статията е с осведомителна цел. Ако имате терзание за здравословното си състояние-потърсете експерт!

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР