Финландия ще стане 31-ият член на НАТО, след като парламентът

...
Финландия ще стане 31-ият член на НАТО, след като парламентът
Коментари Харесай

Финландия става 31-ия член на НАТО. Турският парламент одобри кандидатурата ѝ

Финландия ще стане 31-ият член на НАТО, откакто Народното събрание на Турция утвърди кандидатурата ѝ за участие и по този метод разчисти пътя на скандинавската страна към алианса.

Известно време Анкара бавеше кандидатурата на Хелзинки, като се оплакваше, че страната поддържа " терористи ". Швеция, която подаде молба за присъединение към НАТО по същото време предходната година, към момента е блокирана от Турция поради сходни недоволства.

Това обаче към този момент не е проблем за Финландия, откакто турският президент Реджеп Тайип Ердоган даде утвърждението си и похвали " достоверните и съответни стъпки " на страната във връзка с турската сигурност. Очаква се тя да бъде публично призната в НАТО на идната среща на върха, която ще се организира през юли в Литва.

След като това стане дължината на границите на Алианса с Русия ще се усили повече от два пъти, което ще промени трагично пейзажа на сигурността в Европа.

Макар че Финландия е един от най-близките сътрудници на НАТО, участието ѝ ще съставлява сериозна военна смяна за Хелзинки, защото тя се отхвърля от десетилетията на военна индиферентност. Това беше предизвикано най-вече поради съветската инвазия в Украйна. Почти за една нощ поддръжката за участието в НАТО скочи от неубедителната една трета от финландците до съвсем 80%.

По-рано съветският президент Владимир Путин, който се зарече да спре разширението на НАТО на изток, предизвести Финландия и Швеция да не се причисляват към алианса, като съобщи, че това би било " неточност ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР