Финансовото министерство пое още триста милиона лева нов дълг, става

...
Финансовото министерство пое още триста милиона лева нов дълг, става
Коментари Харесай

Финансовото министерство емитира поредни 300 милиона лева дълг

Финансовото министерство пое още триста милиона лв. нов дълг, излиза наяве от резултатите от извършения аукцион. Така общата нова задлъжнялост от началото на годината доближава 1,8 милиарда лв..

Новият дълг е за бумаги със срочност от три години и половина (преотворена емисия от бумаги с падеж на 17.05.2025 г.), а среднопретеглената рентабилност е 1,33 на 100.

Тя е по-висока от извършените аукциони за същите бумаги по-рано през годината, като през април доходността бе 0,88, а през март – 0,55 на 100.

Общият размер на подадените поръчки на днешния дългов аукцион доближи 460 млн. лева, което подхожда на коефициент на покритие от 1,53 пункта (малко над равнището на покрите от 1,50 пункта при предходния аналигичен аукцион през април).

Традиционно максимален интерес към книжата са показали банките (47,6% от цялата сума), следвани от пенсионните фондове (34,9%), гаранционни фондове (10%), застрахователни сдружения (6,7%) и ивестиционни медиатори (0,8%).

По закон тази година страната ни може да поеме нов дълг от 7,3 милиарда лв.. С част от тях би трябвало да бъдат покрити остарели отговорности, като към този момент през годината бе направено огромно изплащане на лихви и главници.

С останалата част от новопоетите отговорности се чака да се създадат вложения, съгласно нееднократно изказаните планове на финансовия министър Асен Василев.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР