Финансовият министър Владислав Горанов не смята, че въпреки създалата се

...
Финансовият министър Владислав Горанов не смята, че въпреки създалата се
Коментари Харесай

За да влезе в ЧЕЗ, държавата може да купи "Инерком", обяви Владислав Горанов

Финансовият министър Владислав Горанов не счита, че макар създалата се обстановка към активите на ЧЕЗ в България, страната би трябвало да става техен притежател. Това се разбра от негово изявление пред БиТиВи. В него той уточни, че в случай че това се случи, страната може да купи част или цялата " Инерком България ".

" Продължавам да считам, че не е нужно страната да купува активите на ЧЕЗ в България, само че ще се подчиня на общото решение ", разяснява той.

За желанието на страната да придобие " най-малко надзорен дял " в ЧЕЗ се разбра таман от изявлението на Горанов в четвъртък, когато в Министерски съвет се състоя среща при премиера с Гинка Върбакова, притежател на " Инерком България ".

Според министъра страната и в този момент има задоволително контролни механизми, с цел да се подсигуряват правата на потребителите. Оказало се обаче, че доста от политиците не знаят всички регулатори.

Министърът изясни, че решението страната да изиска дял при договорката е с цел да бъдат успокоени потребителите след нервността, която основала опозицията.

" Истерията, която се постанова от опозицията ме кара да мисля, че една партия от опозицията, разполага с информация, която не е известна на държавното управление. Високият звук приказва, че има някой сърдит и некласиран от чехите ", разяснява Горанов.

Преди това в ефира на " Нова телевизия " Румен Гечев, народен представител от Българска социалистическа партия, разгласи, че българската страна е слязла на равнището на компания " Инерком ". По думите му държавното управление доста се е объркало. Той попита от кой момент министър председателят съставлява еднолично страната и има ли решение от Министерския съвет, че страната желае да взе участие.

Финансовият министър изясни, че притежателят на " Инерком " Гинка Върбакова не отива в Чехия да договаря от името на страната, а да договаря с ЧЕЗ още веднъж да се отвори договорът, подписан с тях, с цел да може страната да се намеси. Уточни, че ЧЕЗ може и да откаже да направи това.

" Ако се стигне до позитивно решение на чешката компания, ние може непосредствено да влезем, купувайки компанията " Инерком " или част от нея, или да проведем други договаряния ", изясни разновидностите при позитивен отговор от ЧЕЗ Горанов. Първият въпрос, който трябвало да зададе Върбакова обаче е дали ЧЕЗ е склонна да продаде целия си бизнес в България на страната. За цената той изясни, че тя ще е тази, която двете страни към този момент са постигнали, в случай че не се стигне до нови договаряния.

В ефира на " Нова телевизия " Делян Добрев, ръководител на енергийната комисия в Народното събрание, посочи, че в тази ситуация става дума за общ запас от към 500 млн. евро, към 100 млн. евро от които " Инерком " счита да заплати със собствен запас, а останалите - посредством заеми. При чуването на Върбакова в Народното събрание през седмицата обаче се разбра, че няма твърда сделка с банка или консорциум банки. Очаква се финансиращата институция да изиска съфинансирането от страна на купувача да е сред 20 и 30 на 100, а средствата за това ще дойдат от личния бизнес на Върбакова или различен заем.

В отговор на въпрос Добрев посочи, че не е необичайно при такова съответствие във финансирането банките да са съгласни да провиснал заеми. Даде образец с " Южен поток ", който също е почнал с ново записана компания, която е поела да обезпечи едвам 30% от финансирането. И там ставало дума за ново юридическо лице с една концепция.

Защити Банката за развиване като изясни, че по тази причина била данка да дава писма за поддръжка, когато й бъдат поискани от кредитоискатели. Според него в тази ситуация ставало дуа за " едно бланкетно писмо ", а не за заем или държавна гаранция.

Румен Гечев напомни, че съгласно закона, по който работи държавната банка, тя би трябвало да поддържа дребните и междинни предприятия.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Сделката за ЧЕЗ (68)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР