Филмовият продуцент и създател на София филм фест Стефан Китанов

...
Филмовият продуцент и създател на София филм фест Стефан Китанов
Коментари Харесай

България се връща на червения килим в Кан като копродуцент на турски филм

Филмовият продуцент и основател на София филм фест Стефан Китанов е копродуцент на турския филм „ Дивата круша “ на режисьора Нури Билге Джейлан, който ще има публична премиера на филмовия фестивал в Кан на 18 май вечерта. С това България се завръща в формалната стратегия на Кан след дълго неявяване. За първи път от 23 години, филм, в който българската страна е копродуцент, ще се бори за " Златна палма " на влиятелния кинофорум. 
Последното българско присъединяване е било в „ Ъндърграунд “ на Емир Кустурица, само че отвън тази частна инвестиция, в случай че тръгнем към филм, подсилен от българската страна, можем да се върнем десетилетия обратно, разяснява Китанов в предаването „ 12+3 “. Това е огромен пробив и ние се радваме, че още веднъж намерихме място на аления килим в Кан, добави той.

„ Дивата круша “ споделя за юноша, който се завръща в родния си град след довеждане докрай на образованието си, захласнат от литературата и с проекти да напише разказ, само че се среща с татко си, който е заседнал в задължения от игра на комар. Техните разговори прекатурват визията му за това какво да прави с живота си. Както и последните няколко кино лентата на Джейлан, филмът е доста метафизичен, книжовен, дълъг – малко над 3 часа, само че се надявам, че още веднъж ще бъде магнетичен и хубав като всички негови филми ", означи Стефан Китанов.

Лентата е копродукция на 7 страни – Турция, Франция, Германия, България, Македония, Босна и Херцеговина и Швеция. Отделно има присъединяване на Катар и Гърция. Българският дял в творбата е в звуковата постпродукция - финалният микс на кино лентата е изработен в „ Ню Бояна студио “.

Всички произведения на Нури Джейлан от втория му филм нататък непроменяемо стигат до селекцията в Кан. Кан чака с неспокойствие всеки един нов филм на Джейлан, който да ни потопи в размисъл и да ни покаже хубостта на актуалното кино, разясни още Китанов:

„ Джейлан е един от най-уникалните създатели на актуалното кино. До огромна степен той се е учил от Тарковски. Голямо въздействие върху него има съветската литература. Когато Джейлан завоюва „ Златна палма “ със „ Зимен сън “ цялата съветска рецензия сподели: „ Ето, турски режисьор ни сподели по какъв начин би трябвало да работим върху Чехов “.

" Тазгодишната стратегия в Кан не свети изключително, аз персонално не открих шедьоври, само че няколко кино лентата ми направиха мощно усещане и ще се опитаме да ги вземем на София Филм Фест, с цел да ги видят българските фенове ", увери Китанов.
Цялото изявление чуйте от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР