Филмът Слънчев бряг – експрес към ада“ разказва за най-тихата

...
Филмът Слънчев бряг – експрес към ада“ разказва за най-тихата
Коментари Харесай

„Слънчев бряг – експрес към ада“. Най-тихата и и зловеща история на този свят

Филмът „ Слънчев бряг – експрес към пъкъла “ споделя за най-тихата и злокобна история на този свят. Това сподели за Българска телеграфна агенция режисьорът на пълнометражната документално-игрална продукция Степан Поляков.

Лентата е за концлагера „ Слънчев бряг “ край Ловеч, съществувал в интервала 1959 – 1962 година, под формалната  форма „ Трудово-възпитателно общежитие “. Премиерата на кино лентата бе нощес в кино „ Космос “ в Ловеч, чиято зала се оказа дребна, с цел да събере всички искащи фенове.

„ Ловеч е най-тихият град, когато този частен концлагер по време на комунизма се трансформира в промишленост на мъртъвците. Много е елементарно да попаднеш от този град в лагера, намиращ се единствено на 500 метра край разклона за село Хлевене и никой в никакъв случай да не разбере. Този лагер е доста значим за човешката история, тъй като в него няма пристрастеност към пари, към идеология, той е лагер на гибелта поради убиването. Тук, над нас в Ловеч,
летят душите на хора,
които не знаят за какво са починали. Още повече, че няма свидетелства за това “, уточни Поляков.

По думите му не инцидентно е определено това заглавие, „ тъй като е по-добре да умреш бързо, в сравнение с постепенно. В този сюжет е ясно, че лагерниците виждат едни хора, които отиват на море, а те би трябвало да загинат на другия ден в ужасяващ зной или злокобен мраз “, сподели още режисьорът.

Той добави, че името на лагера е комбинация от горчивината на обречените и цинизма на екзекуторите им. Докато лагерниците трошат камъни, край тях минава влакът по линията Ловеч – Троян. По това време се разраства един от
най-хубавите морски курорти – Слънчев бряг.
„ Много хора пътуват с тези влакове и отиват на море, а ти би трябвало да умреш на другия ден и надзирателят ти споделя: „ Да, те отиват на море, а може и ти да отидеш на едно друго море… Оттам идва и името на лагера “, описа Поляков.

Идеята за основаването на кино лентата е още от 2017 година, когато са почнали диалозите сред Община и режисьора. Реализацията на продукцията е лишила седем години. Главен оператор на лентата е Божидар Симеонов, изпълнителен продуцент – Вивиан Бояджиева, музиката е на Митко Щерев и Валери Пастармаджиев. Участват Йордан Петков – Дуньо и артисти от Драматичен спектакъл – Ловеч.

„ Беше доста много прелестно да работим с актьорите от ловешкия спектакъл. Много от тях са от международна класа “, съобщи Степан Поляков.

По думите му най-голямото предизвикателство при подготовката на кино лентата е бил фактът, че няма документи, свидетелства, оживели хора, даже непокътнати здания.

„ Всичко това трябваше да бъде възобновено. По свидетелски показания, преплетени едно с друго, направихме архитектурата на лагера – 47 см койка, в която лежиш, дълга 10 метра. Най-ужасяващото е, че сред мъжката и женската част имаме единствено мрежа. Това дехуманизира хората, не е възможно на никое място по света дами и мъже да гледат по какъв начин се разпадат един различен. Това е най-ужасното нещо, което може да измисли една тирания “, уточни още режисьорът и цитира фраза от кино лентата: „ Не се подигравайте на диктатури, които са надалеч от вас. Диктатурата е постоянно пред входа Ви “.

Според него филмът е историята на гибелта на надарени и красиви хора.

„ Единственото нещо, което желаех да създадем, е да предупредим. Считам, че изискуем този филм на жертвите “, сподели още режисьорът Степан Поляков.

Освен с премиерата на кино лентата, Община Ловеч уважи жертвите на комунизма с панихида в катедрален храм „ Св. св. Кирил и Методий “ в центъра на града през днешния ден.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР