ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Бойко Василев: Яйцата не са аргумент за нищо. Никой не заслужава да го унижават

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.

- Защо яйцата полетяха не към Емил Кошлуков, а към Стойчо Стойчев? Как стана по този начин, че митингът против Българска национална телевизия последователно се насочи съответно към " Панорама " - предаване, потвърдило професионалния си почит към плурализма на политическите отзиви?

Бойко Василев: Яйцата не са мотив за нищо, виковете и обидите - също. Има нещо смразяващо в това да гледаш по какъв начин мнозина гонят един. Не виждам оправдания за общественото оскърбление на който и да било. Оттук нататък всеки рационален диалог изчезва.

А за какво " Панорама "? Всички знаят, че не " Панорама " е цел на този митинг. Просто се оказа, че тя е на подобаващото място, в подобаващото време, при подобаващите условия. Бърка обаче този, който си мисли, че поради това ще кривнем в едната или другата посока. " Панорама " е разговор и по този начин ще си остане.

- Вас персонално за какво не Ви освиркват и замерят?

Бойко Василев: Нали няма да ми повярвате, в случай че Ви кажа, че знам за какво? Смешно е да излезеш с изказването: " Не заслужавам да ме освиркват и замерят ". Или пък си представете да кажа противоположното!

Нашият екип търпи рецензия и се преценява с нея. Ще кажа обаче, че никой не заслужава да го унижават, изключително в ерата на интернет и смарт телефоните. Един позорящ кадър става част от цифровата ти биография вечно. Всеки може да го направи на всекиго. След половин век ще го видят внуците ти. Как ще се оправдаеш пред тях, в случай че те няма? Как ще обясниш твоята позиция? Ами в случай че тя има съображение? В " Панорама " гостите вземат участие по метод, по който никой не може да те затапи в твое неявяване. Този принцип има по-общ смисъл и можем да го използван и към цифровата експанзия. Не би трябвало да ѝ даваме последната дума.

- Протестът в петък вечер пред малкия екран и митингът против ръководещите и основния прокурор еднакъв митинг ли са?

Бойко Василев: Протестът в петък вечер се провежда от избрана група, която, доколкото разбирам, има комплицирани връзки с други групи в митинга. Но към нея се причисляват и още протестиращи. Емоциите кипват, стартира съревнование по интензивност и нещата излизат отвън надзор. Мисля, че тъкмо това е казусът. Ако имаше обща воля и организация, все някой щеше да разбере какъв брой контрапродуктивна е експанзията. Протестът носи хрумвания и е значимо те да излязат напред.

- Представители на протестиращите търсили ли са разговор с Вас? Той вероятен ли е и нужен ли е?

Бойко Василев: Получихме документално заявление с претенции за ефир. Това не е разговор, по-скоро наподобява на интервенция. И по тази причина от името на екипа заявих в ефир, че ще продължим да вършим предаването по единствения законен метод - като решаваме съгласно професионалните правила. Знаете, че това се назовава " публицистична самостоятелност ". Едно задоволено " заявление " през днешния ден отваря въпроса за още 100 такива на следващия ден. Ефирът не ни е бащиния, че да го раздаваме като такса " успокоение ".

- Как гледната точка на протестиращите, която без подозрение е публично значима, участва в " Панорама "?

Бойко Василев: Гледната точка на протестиращите участва в предаването от първия ден по всички вероятни способи - посредством посетители в студиото, репортажи и директни включвания. Никога не сме имали и грам подозрение, че по този начин би трябвало да бъде. Така постъпихме и при митингите през 2013-2014 година.

- Смятате ли, че публичната телевизия би трябвало да спомага за общественото различаване и налагане на водачи на митинга, каквото беше държанието на Българска национална телевизия при митингите през 2013-2014 година?

Бойко Василев: Съгласен съм за " разпознаването ", само че имам подозрения за " налагането ". То допуска неестествен асортимент на едни за сметка на други. Според мен медията би трябвало да демонстрира водачите на митинга и да търси истината за тях и техните планове, само че не да играе kingmaker, основател на крале. Не ме блазни журналистическата поза " аз те сътворих ", тъй като е самохвална, користна и в последна сметка лъжлива. Самият митинг основава лидерите; самото събитие ражда героите си. Не публицистите. Ще създадем най-хубавата услуга на обществото и дори на водачите, в случай че им зададем сериозните въпроси още в този момент. За да няма потребност след десетина години показно да се разочароваме от тях и да се вършим на закъснели дейни борци. Не знам за какво се сетих за Тарас Булба: " Аз те сътворих, аз и ще те убия ". В тази фраза жестокостта идва от осъзнаването на безсилието.

- Как се прави публицистика в обстановка на политическа рецесия при остро поляризиране на мненията? Политическият плурализъм продължава ли да бъде повсеместен журналистически стандарт, когато основна част от обществото не се усеща политически показана?

Бойко Василев: Политическият плурализъм към този момент не е повсеместен журналистически стандарт. Бих споделил, за жалост, въпреки че подсещам човек, който написа с писалка до включен компютър. " Кълъмбия джърнализъм ривю " даже попита: " Какво идва, откакто се освободим от обективността в публицистиката? ". Видно е по какъв начин обществените медии трансформират обичайните. Наричам това F-ефект, Facebook резултат. Журналистиката от ден на ден следва ехо-балоните на обществените мрежи: зарежда те с твоите пристрастия, дава ти още от същото. Facebook усилва партизанлъка, ирационалността, страстта - и най-силната страст, омразата. В мрежата тя се движи много по-пъргаво от сърчицата, котенцата и къртичетата.

Всичко това трансформира нас, публицистите " от остарялата школа ", които имат вяра в рациото, сухите обстоятелства, подозрението и устрема към обективност и плурализъм. Вижте Съединени американски щати: там има медии единствено за републиканци и медии единствено за демократи. Ужасяващият спор Тръмп-Байдън сподели резултата: те към този момент даже не могат да си приказват. Вижте диалога за Би Би Си: от ден на ден фенове желаят да видят на екран " своите хора " и изпадат в паника, когато виждат другите от другия балон.

Наблюдавам по какъв начин " Панорама " провокира комплициране с настояването си да демонстрира разнообразни гледни точки и да подхожда към тях еднообразно сериозно. Някои фенове виждат в нея единствено това, което желаят да видят. Направо не е за поверие по какъв начин личните ни очи ни лъжат, когато гледаме предубедено. Но това не е съображение да се откажем от нашия формат, в противен случай. Пристрастието е законна журналистическа форма, върви в комплект с неотстъпчивост, изясненост и персонален психически комфорт. Само че ние сме избрали друго. Заставаме в центъра на стадиона, където всички свиркат по нас. Към десните питаме отляво, към левите - отдясно; освен това даваме опция да се питат и между тях. Съмняваме се, търсим, не си фантазираме, че знаем всичко, държим на разговора. Както споделя Бърнард Шоу, единствено същински благородник се захваща с безусловно пропаднала идея.

- Как се отнасяте към опитите на митинга да вкара различен стандарт - който не застане намерено против ръководещите, става съизвършител в закононарушение?

Бойко Василев: Като към антична революционна тактичност, не като към журналистически стандарт. Само че по мои усещания в митинга има и доста други отзиви.

- Имате ли боязън, че в близко бъдеще съгласно този стандарт може да се вземат решение професионални и човешки ориси?

Бойко Василев: Боя се, че ще стане по този начин, само че не поради митинга. Не мисля, че който и да е митинг може да зададе рисков стандарт на обществото. От всяко гражданско надигане то се учи на нещо - и напълно скоро ще разберем на какво. Моите опасения идват по-скоро от новите медийни технологии, които в композиция с корона-кризата ще разпалват от ден на ден разделянето и нетърпимостта. Дано ги балансира естественият човешки оптимизъм.

- Виждате ли в 123-та интелектуалци, подкрепили в Отворено писмо настояванията на митинга, страна в политическия спор под знака на " Панорама "?

Бойко Василев: Виждам тези, а и други интелектуалци като събеседници в " Панорама ". В последна сметка ние публицистите сме това, което вършим. Само това, което правим; всеки ден.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР