Езикът на предизборната кампания преди тазгодишните парламентарни избори в Полша

...
Езикът на предизборната кампания преди тазгодишните парламентарни избори в Полша
Коментари Харесай

Изборите в Полша: Големи надежди, но не и бързи решения

Езикът на предизборната акция преди тазгодишните парламентарни избори в Полша е апокалиптичен и ги показва като екзистенциална борба за душата на петата по население страна в Европейски Съюз, само че най-вероятният резултат е безреден застой , написа “Politico ”.

Ако ръководещата националистическа партия „ Право и правдивост “ ( ПиС ) се задържи на власт за трети мандат , тя само може да дестабилизира още повече Полша. Ако опозицията направи замайващ пробив и завоюва, тя ще бъде толкоз лимитирана от следените от ПиС съдилища и институции и от враждебно настроения президент, че няма да може да направи нищо повече от това да поправя актуалната обстановка, а не да отстрани хирургически „ израстъците “, провокирани от дейностите на „ Право и правдивост “.

В интернационален проект Полша е прекомерно значима , с цел да бъде държана в надълбоко „ заледяване “ вечно – с бързо разрастваща се стопанска система, огромна войска и основна роля в снабдяването на Украйна, тя не е Словакия. Победата на ръководещата партия безспорно ще значи, че ще бъдат нужни повече старания за намиране на някакъв компромис с Варшава. Евентуалната победа на опозицията ще п утвърди фрапантно атмосферата, само че даже и ръководената от опозицията Полша има граници на „ удобството “ по доста въпроси, които са основни за Европейски Съюз. Победата на опозицията може да отслаби институционалните преимущества на ПиС, които тя употребява, с цел да промени разпоредбите в своя изгода, което пък на собствен ред може да докара до по-дългосрочно изместване на дясната партия, която доминираше полската политика през последните осем години. Все отново, това не е бързо решение .

Нищо от това обаче не пречи и на двете страни да настояват, че вотът на 15 октомври е най-важният от десетилетия насам. Според ПиС водачът на опозицията Доналд Туск е некоректен поляк, който работи от името на Германия и Русия, с цел да трансформира страната в марионетна страна , като допусне стотици хиляди мигранти на нейната територия. Той също по този начин така желае да увеличи възрастта за пенсиониране.

Ярослав Качински , водачът на ПиС и същинският държател на Полша, се обърна с въодушевено към своите поддръжници в неделя с думите: „ Доналд Туск трябваше да се съгласи да направи Полша подчинена на Германия и затова на Русия. Спрете Туск. Само „ Право и правдивост “ може да подсигурява сигурността на Полша. “

За опозицията, управлявана от партията „ Гражданска коалиция “ н а Туск, още един четиригодишен мандат отпред със „ Право и правдивост “ би означавал действителна заплаха за бъдещето на Полша като демократична страна, както и подкопаване на правата на дамите поради драконовския закон за абортите и на ЛГБТ+ малцинството, което от години насам е подложено на офанзиви от страна на представители на ръководещата партия.

„ Право и правдивост е отрова. Всеки ден, всеки месец, в който те са на власт, е възходяща опасност за нашата сигурност, “ , съобщи Туск по време на избирателен протест, извършен това лято.

Тези мощни думи думи имат за цел да разколебаят електората. Проучване на “Politico ” демонстрира, че за момента „ Право и правдивост “ има поддръжка от 37% , а „ Гражданската коалиция “ 30% , което значи, че всяко ново държавно управление ще изисква сформиране на коалиция с по-малки партии. Това несъмнено не е единствено риторично изявление.

„ Винаги има наклонност да се твърди, че това са най-важните избори след 1989 година (изборите, които сложиха завършек на комунистическото управление), само че този път има малко по-силни причини за това. Равнището на поляризация е доказателство за това, “, споделя Алекс Шчербяк , професор по политика в университета в Съсекс, Обединеното кралство.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР