Европейският съюз отказва да признае Александър Лукашенко за президент на

...
Европейският съюз отказва да признае Александър Лукашенко за президент на
Коментари Харесай

ЕС няма да признае Лукашенко за президент на Беларус

Европейският съюз отхвърля да признае Александър Лукашенко за президент на Беларус, макар непредвиденото полагане на клетва, съобщи Франс прес.

Изборите на 9 август не бяха "нито свободни, нито почтени. Европейски Съюз не признава фалшифицираните резултати. Като разследване, по този начин нареченото "полагане на клетва " на 23 септември и новият мандат, който Лукашенко твърди, че е получил, нямат никаква демократична легитимност ", се споделя в изказване на ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел.

В Беларус започнаха всеобщи митинги, откакто Централната изборна комисия разгласи президента за победител. Вчера той постави ненадейно клетва на гала, която беше оповестена едвам след приключването си. Съобщението докара неотложно до нов митинг на опозицията в Минск, при който полицията извърши десетки арести.

"Това "полагане на клетва " опонира директно на влята на необятни пластове от беларуското население, която е изразена в голям брой мирни и невиждани митинги и то единствено ще утежни политическата рецесия " в страната, акцентира Борел. "Предвид сегашната обстановка, Европейски Съюз преразглежда връзките си с Беларус ", добави той, без да даде детайлности.

Брюксел приготви наказания против четирийсетина души, считани за виновни за репресиите против протестиращите. Европейски Съюз обмисля и да наложи наказания на самия Лукашенко, споделиха дипломатически източници. Необходимо е обаче единомислещото единодушие на страните членки, а Кипър слага като изискване приемането на ограничения, които да принудят Турция да спре газовите си изследвания в неговата изключителна икономическа зона.

Полицията в Минск употребява водни оръдия против стачкуващи и стартира арести

Швеция и Финландия пък отхвърлят да наложат наказания на Лукашенко, с цел да разрешат посредническа задача на ОССЕ, водена от Швеция, прибавиха същите източници.

Въпросът ще бъде разискван на срещата на върха на Европейски Съюз на 1 и 2 октомври в Брюксел.

"Отново подчертаваме, че чакаме от беларуските управляващи да с въздържат от всевъзможни нови репресии и принуждение против народа на Беларус и да освободят неотложно и безуловно всички арестувани " по отношение на митингите, съобщи още Борел. Той прикани за "нови, демократични избори " в някогашната руска република.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР