Европейският парламент изигра ключова роля за приемането на едно от

...
Европейският парламент изигра ключова роля за приемането на едно от
Коментари Харесай

Пътят на CETA през Европейския парламент

Европейският парламент изигра основна роля за приемането на едно от най-модерните съглашения за търговия в света - Всеобхватното комерсиално и икономическо съглашение сред Европейски Съюз и Канада (СЕТА).

Споразумението освен доста укрепва връзките сред Европейски Съюз и Канада, само че и също е значим инструмент в оформянето на стандартите за международна търговия през ХХI век. Канада и Европейски Съюз споделят мощен ангажимент за народна власт, съществени свободи, отбрана на човешките права, демократична и отворена търговия. Канада е стратегически сътрудник на Европейски Съюз от 1996 година и значим съдружник на междунардно равнище.

Извървяният път беше извънредно дълъг и изпълнен с трудности. Преговорите за CETA започнаха през май 2009 година и завършиха пет години по-късно - 26 септември 2014 година На 30 октомври 2016 година пък Европейски Съюз и Канада сложиха подписите си под съглашението.

Сделката беше подложена на изчерпателен спор и разбор в пленарна зала и няколко комисии към Европейския парламент, в това число Комисията по интернационална търговия, която беше виновна по въпроса.

На 29 ноември 2016 година Комисията по външни работи излезе с мнение Комисията по междунардна търговия да утвърди съглашението. 27 депутати гласоподаваха " за ", 12 " срещу ", а 14 " въздържал се ". Комисията аргументира мнението си с това, че съглашението ще разреши стабилно развиване, амбициозни задължения за развиване на трудовия пазар, само че в това време се натъртва на отбраната на околната среда и на правата на служащите. Не се подценява и присъединяване на бизнеса, на синдикатите, гражданските организации и жителите в използването на обществените и в региона на околната среда условия, заложени в съглашението. Към договорката е прикрипено и Споразумение за стратегическо партньорство сред Европейски Съюз и Канада, което ще помогне за задълбочаване на двустранното съдействие в региона на външните връзки, сигурността, битката против терора и други.

Десетина дни по-късно, 8 декември 2016 година, Комисията по претовареност и обществени въпроси предложи на Комисията по интернационална търговия да не дава единодушието си за одобрение на съглашението. 27 гласоподаваха " за ", а 24 - " срещу ". Комисията стимулира мнението си с това, че съглашението ще докара до увеличение на безработицата в дълготраен проект, ще усили пропастта в приходите на неквалифицираната и квалифицираната работа ръка, което ще докара до увеличение на неравенството и обществено напрежение, а също по този начин се регистрира несъответсвие по повод равнищата на отбрана на вложители, ползите на служащите и правата.

На 12 януари 2017 година Комисията по околна среда, публично здраве и сигурност на храните даде мнението си на Комисията по интернационална търговия за одобрение на всеобхватното съглашение. Мнението беше утвърдено от 40 депутати, 24 гласоподаваха " срещу ", а един се въздържал.

Важна стъпка към дефинитивно приемане на съглашението беше подхваната в края на януари 2017 година - близо 8 година след започване на договарянията с Канада. На 24 януари 2017 година Комисията по интернационална търговия утвърди съглашението с Канада и го прати в пленарна зала за дефинитивно гласоподаване. Препоръката беше прокарана от 25 депутати " за ", 15 " срещу " и 1 " въздържал се ". Според комисията CETA e първото съглашение за свободна търговия на Европейски Съюз, подписано с огромна страна от Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Също по този начин е най-амбициозното съглашение сред Европейски Съюз и Канада.

В сходство с рекомендацията на Комисията по интернационална търговия и мненията на Комисията по външни работи, Комисията по претовареност и обществени въпроси и Комисията по околна среда, публично здраве и сигурност на храните, Народното събрание дефинитивно утвърди съглашението.

В началото на тази година, 15 февруари 2017 година, Европейският парламент поддържа CETA - съглашението има за цел да подтиква търговията със артикули и услуги, както и комерсиалните и капиталови потоци.

Споразумението бе утвърдено в пленарна зала с 408 гласа " за " против 254 " срещу ", с 33 " въздържал се ".

Разпоредбите към този момент се ползват условно от април 2017 година. Тъй като през юли 2016 година Европейската комисия разгласи СЕТА за смесено съглашение, то би трябвало също да бъде утвърдено от националните и районни парламенти.

В началото на юли 2017 година Европейски Съюз и Канада се договориха съглашението да стартира да се ползва краткотрайно от 21 септември тази година.

Какво е заложено в CETA:

СЕТА ще отстрани митническите цени върху множеството артикули и услуги. Споразумението също по този начин планува взаимно признание на узаконяването на необятна гама от артикули. Чрез съглашението Канада отваря своите търгове за публични поръчки на федерално и общинско равнище за европейските компании. Това към този момент е направено в Европа. Европейските снабдители на услуги в сектора на морското мореплаване, телекомуникациите и машиностроенето, околната среда и счетоводството ще получат достъп до канадския пазар. Канада също се ангажира да направи процеса на подаване на офертите по-прозрачен, като за задачата разгласява всички своите обществени търгове онлайн (достъпът до информация е една от най-големите спънки пред по-малките компании, които търсят благоприятни условия за растеж оттатък океана).

По време на договарянията Канада се е съгласила да отбрани над 140 географски означения от Европейски Съюз за храни и питиета, продавани на нейните пазари. В съглашението са включени и клаузи за стабилно развиване за запазване на околната среда и обществените стандарти и гарантиране, че търговията и вложенията покачват тези стандарти.

За да се понижат опасенията на жителите, че СЕТА дава прекалено много власт на мултинационалните компании и че държавните управления няма да могат да вземат законодателни ограничения за отбрана на здравето, сигурността и околната среда, Европейски Съюз и Канада одобриха в преамбюла на съглашението, както и в взаимна декларация-приложение към него, че наредбите на СЕТА се ползват без да се визира правото на страните да контролират въпросите, обект на съглашението, съгласно своето вътрешно право.

В резултат на настояването от страна на Европейския парламент, механизмът за споразумяване на разногласия сред вложителите и страната бе сменен от правосъдна система за вложения, която подсигурява държавен надзор върху избора на арбитри и увеличи прозрачността. След напън от страна на Европейския парламент окончателният вид на съглашението промени метода на споразумяване на възможни разногласия сред вложители и страни. Това няма да се прави посредством в началото заложения ISDS механизъм (частно-правна система, основаваща се на опцията на фирмите да изберат арбитражен съд по своя преценка). Вместо това ще се ползва капиталова правосъдна система (ICS), която има за цел да обезпечи на държавните управления надзор върху избора на съдия.

Новата капиталова правосъдна система ще бъде обществена, няма да се основава на краткотрайни трибунали и ще е формирана от самостоятелни съдии, назначени от Европейски Съюз и Канада.

Европейските експерти по право, счетоводство, архитектура и други ще могат по-лесно да дават услугите си в Канада. Това ще бъде допустимо, защото CETA обезпечава рамка сред Европейски Съюз и Канада за признание на професионалните квалификации. Споразумението също по този начин би улеснило предприятия, които желаят краткотрайно да пренесат личния състав си от другата страна на Атлантика.

CETA няма да отстрани митническите цени в региона на публичните услуги, аудиовизуалните и транспортни услуги, както и при някои селскостопански артикули като мляко и млечни артикули, пилешко месо и яйца.

Отварянето на пазарите ускорява конкуренцията, което нормално се придвижва в по-голям избор за потребителите и по-ниски цени.

Като цяло Европа ще бъде в положение да изнася безмитно за Канада почти 92% от своите аграрни и хранителни артикули. Освен това наименованията за генезис на артикули от Европейския съюз са предпазени според CЕTA. Канада се е съгласила да отбрани 143 географски означения от Европейски Съюз - да вземем за пример, чешката бира или гръцкото фета сирене.

Всичкият импорт от Канада е нужно да дава отговор на разпоредбите и регламентите на Европейски Съюз. CETA няма да понижи или да промени стандартите на Европейски Съюз във връзка с здраве, сигурност и околна среда, нито ще наруши правата на европейските консуматори. Няма да се промени и метода, по който Европейски Съюз контролира сигурността на храните, в това число на ГМО продуктите или възбраната за потребление на хормони в говеждото месо.

СЕТА не обгръща обществените услуги, тъй че държавите-членки ще са в положение да запазят държавните монополи и правото на избор кои услуги (като водоснабдяване, опазване на здравето, обучение и др.) да бъдат държавни и кои частни.

През 2015 година, вносът на артикули от Канада в Европейски Съюз възлиза на 28,3 милиарда евро, а износът е на стойност 35,2 милиарда евро. Тази цифра се чака да се усили с повече от 20%, когато съглашението стартира да се ползва в неговата целокупност.

Сред комерсиалните сътрудници на Европейски Съюз Канада заема 12-то място през 2015 година. За Канада Европейски Съюз е вторият най-съществен търговски сътрудник след Съединени американски щати. През 2014 година Канада е била третата страна с най-големи вложения в Европейски Съюз (165 милиарда евро). Пред нея са единствено Съединени американски щати и Швейцария. Канада е четвърта по направени европейски вложения в непознати страни (в размер от 274,7 милиарда евро),

Ако Канада беше член на Европейски Съюз, тя щеше да бъде петата най-голяма стопанска система в него със своя Брутният вътрешен продукт в размер на 1,4 трлн. евро и щеше да заема седмо място по брой на популацията.

Постигнатите договорености за търговията и вложенията с Канада подлежат на необятен парламентарен надзор и могат да бъдат прегледани от всеки, който се интересува от тематиката. СЕТА е съглашение, което изисква освен утвърждението на Европейския парламент, само че и на националните и районните парламенти на страните членки. През последните повече от две години, откогато завършиха договарянията в Отава през септември 2014, текстът на съглашението е наличен онлайн.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР