Северна Македония е получила покана за започване на преговори за

...
Северна Македония е получила покана за започване на преговори за
Коментари Харесай

Йоханес Хан: Македония получи покана за ЕС заради добросъседския договор с България

Северна Македония е получила покана за започване на договаряния за присъединение към Европейски Съюз с помощта на контракта за добросъседство с България. Това е декларирал еврокомисарят по разширението на Европейски Съюз Йоханес Хан в изявление пред Македонската осведомителна организация (МИА), заяви Българска национална телевизия.
 Подписахме контракта за добросъседство с Македония Обновена
Подписахме контракта за добросъседство с Македония

България е първата страна в света, признала Република Македония

" С контракта за другарство с България, Северна Македония стана съвършен образец за сдобряване и добросъседски връзки в целия район. Това е от огромно значение, тъй като заема централно място в нашата тактика за Западните Балкани ", споделил еврокомисарят пред организацията.

По думите му европейската интеграция на Западните Балкани е инвестиция в стабилността на Европейски Съюз и укрепването на неговите политически, стопански и геополитически ползи.

Припомняме, Европейска комисия към този момент два пъти предложи Скопие и Тирана да стартират процедура по договаряния за присъединение към Европейски Съюз.

Първият път - през месец април 2018 година, когато висшият представител на Европейски Съюз по въпросите на външната политика и сигурност Федерика Могерини уточни на конференция, че двете страни са подготвени за договаряния. Вторият път беше през вчерашния ден - от Европейска комисия обясниха, че Албания и Северна Македония демонстрират мощна решителност да напреднат по пътя към Европейски Съюз и са постигнали резултати, които са съответни и необратими.
 Европейска комисия за повторно предложи старт на договарянията за еврочленство с Албания и Северна Македония
Европейска комисия за повторно предложи старт на договарянията за еврочленство с Албания и Северна Македония

Албания и Северна Македония демонстрират мощна решителност да напреднат по пътя към ЕС
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР