Народното събрание заседава извънредно утре с една единствена точка -

...
Народното събрание заседава извънредно утре с една единствена точка -
Коментари Харесай

Какви ефекти ще постигне забраната на рекламата на хазарт

Народното заседание заседава изключително на следващия ден с една единствена точка - промени в Закона за хазарта. Депутатите желаят възбрана на рекламата на хазарт във всички медии, в това число и в интернет.

Какви резултати ще реализира възбраната - разяснява Станимир Въгленов, шеф " Онлайн планове " на групата на " 24 часа " и член на УС на Организацията за интерактивна реклама IAB.

„ Това е най-голямата интернационална организация за онлайн реклама. Ние сме българският клон IAB България. Тя е основана от най-големите медии в България. Към тях се причисляват най-големите рекламодатели и най-големите рекламни организации. Това е една от организациите, които ще бъдат наранени най-силно “, изясни Станимир Въгленов.

„ Предложената възбрана не е просто в интернет, а в легалната част на интернет. Т. нар.
хазартни оператори, които ще бъдат наранени, те са легализирани. Те имат лиценз от страната. Медиите, които излъчват техни реклами, публично са регистрирани в Министерството на културата и в листата, от който излиза наяве кои са техните притежатели, къде са адресите им, регистрирани ли са данъчно. В този лист са дребен брой, а има доста медии в интернет, които не са регистрирани на никое място, а са цялостни с реклами “, уточни той.

„ Социалните мрежи (Facebook, X, Instagram и други – бел. ред.) не са регистрирани в България. Не заплащат налози в България и не съблюдават разпоредбите на новия закон. Те не се водят медии и този закон няма да ги засегне. Те ще излъчват каквото си желаят. Друг е въпросът за медиите, които не са регистрирани на никое място, никой не знае кой е техният притежател, само че имат огромна публика. Част от тях са регистрирани в Русия. Говоря за псевдоновинарските уеб сайтове, които крадат наличие от огромните медии и го преобразуват. Пускат каквото си желаят, което съставлява максимален интерес съгласно тях. Пускат платени материали, неизвестно от кого. Пускат и доста реклама “, посочи пред БТВ Станимир Въгленов.

„ Рекламите от
хазарта ще се пренасочат там, тъй като хазартният бизнес няма по какъв начин да съществува без реклама. Той ще откри своето място в тъмния и незаконен бранш. Намеренията в измененията в Закона за хазарта са положителни. Всички желаеме да се понижи хазартната взаимозависимост, само че няма да се получи по този метод, просто тъй като рекламата ще се пренасочи към медии, където няма да има отговорност към хазартната взаимозависимост. В легалните медии, редом с реклама на хазартен оператор и информация за неговите игри, вървят и предизвестия, че в случай че не се внимава, може да се пострада. Това няма да го има в тъмния бранш “, разяснява представителя на IAB България.

„ Ще се спре още една опция към медиите за легални рекламни доходи. Това е легална част от бизнеса. Легални оператори популяризират в легални бизнеси, които са проследими и заплащат налози. Странно е, тъй като нееднократно е обсъждано приемането на такива промени. Преди няколко месеца имаше вносители от друга партия. Тогава беше отритнат импортираният законопроект, а в този момент преди изборите стана доста значим. Включително изключително се събират народните представители. Мярката е много странна и наподобява като напън върху тези, които могат да бъдат наранени, тъй като голямата част от уеб страниците в интернет няма да бъдат наранени. Те не са легални. Ще бъдат наранени тези, които са на ярко и заплащат налози “, сподели още той.

„ Преди избори задачите са ясни и не са приятни. Най-общо казано - това е напън. Нашата група ще внесе възраженията си по тези промени и ще кажем ясно позицията си. Моето персонално мнение е, че с цел да се спре една нелепост постоянно има време. Преди няколко месеца всички отхвърлиха сходен закон, а в този момент го поддържат. Ние поддържаме поправяне и вкарване на рекламния бизнес в избрани рамки. Тук оферират 100% възбрана на реклама в медии, само че по пътищата на всички места ще се вижда тази реклама. Разрешава се в спортните зали. Извинявайте, само че аз имам 10-годишен наследник, който върви на баскетбол и карате – по какъв начин ще приема това нещо да върви в залата и да бъде облъчван от тази реклама. Това е недомислен закон “, акцентира Станимир Въгленов.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР