Нетаняху и Байдън на летище Бен Гурион в Тел Авив

...
Нетаняху и Байдън на летище Бен Гурион в Тел Авив
Коментари Харесай

Байдън увери Нетаняху в железния си ангажимент към Израел

Нетаняху и Байдън на летище " Бен Гурион " в Тел Авив на 18 октомври 2023 година Снимка: АП

Американският президент Джо Байдън е уверил израелския министър председател Бенямин Нетаняху в " стоманения " си ангажимент към сигурността на Израел в телефонен диалог нощес, разгласи публично Белият дом, съобщи Ройтерс.

Байдън е подчертал потребността от трайно увеличение на филантропичните доставки за линията Газа, където израелските сили водят война с радикалната палестинска формация " Хамас ". Потокът от помощи би трябвало да се реализира с цялостно координиране с филантропичните организации, е било мнението на американския държавен глава. Байдън и Нетаняху са разискали и възможната военна интервенция на Израел в южния град в линията Газа Рафах, на границата с Египет, като президентът на Съединени американски щати е удостоверил позицията си по този въпрос.

Ройтерс напомня, че Байдън държи да бъде защитено цивилното палестинско население в Рафах, където към един милион палестинци потърсиха леговище в хода на спора, откакто бяха разселени от други места в анклава поради военните дейности на Израел. Агенцията отбелязва, че това е първият диалог сред Байдън и Нетаняху, откогато двамата са се чули след масираното иранско нахлуване против Израел в нощта против 14 април с над триста дрона и ракети.

Израел се е съгласил да се вслуша в съображенията на Съединени американски щати по отношение на възможна израелска военна интервенция в южния град Рафах в линията Газа, на границата с Египет, разгласи в това време представителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби, представен от Ройтерс.

Агенцията показва, че се израелската войска е подготвена да изтегля цивилните палестинци от град Рафах и да нападна намиращите се там укрепления на радикалната палестинска формация " Хамас ", като се базира на изказване на почитан представител на Израел от средите на защитата в сряда. В същото време Ройтерс обръща внимание на предизвестията на интернационалната общественост за допустима филантропична злополука.

Вашингтон бе оповестил, че не би подкрепил израелска интервенция в град Рафах без подобаващ благонадежден филантропичен проект. " Те ни увериха, че няма да влязат в Рафах, до момента в който не ни дадат опция фактически да споделим с тях нашите визии и нашите безпокойства ", сподели Кърби за телевизионния канал Ей Би Си, представен от Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че се чака държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън да посети района идната седмица, като по думите на Кърби ще продължи да упорства за краткотрайно прекъсване на огъня, което Съединени американски щати желаят да е най-малко шест седмици. Делегация на " Хамас " ще посети египетската столица Кайро на следващия ден, за да взе участие в договаряния за прекъсване на огъня, напомня Ройтерс.

" Това, на което се надяваме, е, че след възможните шест седмици без сражения може би ще сме в положение да реализираме нещо по-трайно ", съобщи Кърби, който в това време означи, че броят на влизащите камиони с филантропична помощ в северната част на линията Газа пораства. " Израелците започнаха да извършват уговорките, за които президентът Байдън ги помоли ", добави представителят на Белия дом.

Междувременно американският сенатор от Демократическата партия Крис Ван Холън през днешния ден изрази подозрение дали държавното управление на президента Джо Байдън прави оценка вярно държанието на Израел във връзка с интернационалното право, съобщи Ройтерс. Агенцията отбелязва, че това е реакция на нейната информация, че някои високопоставени американски представители не намират дадените уверения за надеждни.

" Информациите хвърлят сянка на съществено подозрение върху това по какъв начин администрацията на Байдън прави оценка дали държавното управление на Нетаняху се преценява с интернационалното право (при дейностите си) в линията Газа ", се споделя в изказване на Ван Холън.

Инфо: Българска телеграфна агенция

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР