Република Албания и Република Северна Македония трябва да получат покана

...
Република Албания и Република Северна Македония трябва да получат покана
Коментари Харесай

България и Словакия искат ЕС да покани Скопие и Тирана за преговори

Република Албания и Република Северна Македония би трябвало да получат покана за започване на договаряния за участие в Европейския съюз. С тази обща позиция излязоха министрите на външните работи на България и на Словакия Екатерина Захариева и Мирослав Лайчак, които се срещнаха през днешния ден в Братислава.

" Миналата година в Съвета " Общи въпроси ", управляван от България, дадохме зелена светлина за започване на договаряния с Тирана и Скопие. По-добре е да стартираме договарянията, тъй като ще имаме повече принадлежности да подкрепяме промените при нашите сътрудници , в това число спазването на добросъседските връзки ", сподели Захариева.
 Йоханес Хан: Македония получи покана за Европейски Съюз поради добросъседския контракт с България
Йоханес Хан: Македония получи покана за Европейски Съюз поради добросъседския контракт с България

Договорът е съвършен образец за сдобряване в целия район

С сътрудника си от Словакия тя разиска още обстановката на Балканите и други въпроси от съвместен интерес.

Словашката републиката е сътрудник и съдружник в НАТО и Европейски Съюз и страната ни споделя сходни позиции по значимите европейски досиета и тематиките от интернационалния дневен ред, пишат в прессъобщение от родното Външно.

Лайчак от своя страна повтори безапелационната поддръжка на Словакия за премахването на Механизма за съдействие и инспекция по отношение на България и влизането на страната ни в Шенген.

Словакия вижда благоприятни условия за съдействие с България в производството на части за коли, в насърчаването на старт-ъп компании , в реализиране на плана за газопровод " Ийстринг ", който ще свърже най-голямата компресорна станция в Европейски Съюз - Велке Капушани (Словакия), с газопреносната система на Унгария, Румъния и България до междусистемната газова връзка сред България и Турция.

През 2018 година износът ни за Словакия е 217 млн. евро , като бележи растеж от близо 5% по отношение на предходната година.

Словашкият първи тапия също по този начин одобри поканата на Захариева да посети страната ни. " Започнах дипломатическата си кариера като стажант в посолството на Чехословакия в София ", спомни си Лайчак.

Вицепремиерът Захариева е на работно посещаване в Словакия, където взе участие в конференцията ГЛОБСЕК.
 Юнкер: Северна Македония е подготвена за идната стъпка
Юнкер: Северна Македония е подготвена за идната стъпка

Европейската вероятност е единствената опция за постоянни Западни Балкани
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР