Страните ни доказаха, че могат да бъдат кормилото на Европейския

...
Страните ни доказаха, че могат да бъдат кормилото на Европейския
Коментари Харесай

Борисов 15 години след петото разширяване на ЕС: Показахме, че можем да бъдем кормилото на ЕС

Страните ни потвърдиха, че могат да бъдат " кормилото на Европейския съюз ". Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов по време на пленарната сесия " Заедно за Европа " във Варшава във връзка 15-годишнината от началото на огромното разширение * на Европейския съюз.

Държавните и държавни ръководители на страните членки, признати след 2004 година в Европейския съюз, организират среща на високо ниво във Варшава, инициирана от министър-председателя на Полша Матеуш Моравецки.

Пред участниците в Полша Борисов акцентира, че страната ни ще продължи да работи транспарантно и отговорно за бъдещето на европейските жители и за реализирането на общите политики на Европейски Съюз - стопански напредък, обществено доближаване и вероятност за младежите, сигурност и непоклатимост, развиване на цифровата стопанска система.

" Ключовата дума и през днешния ден е " сигурност ". Без сигурност и непоклатимост европейските полезности са сложни защитими ", съобщи в изявлението си българският министър председател, представен от прессъобщение на Министерски съвет.

По думите му България извършва чудесно задачата си по опазването на границата на Европейски Съюз . Борисов посочи още, че България ще продължава да отстоява безапелационната си позиция за солидарно систематизиране на тежестта и добави, че никоя страна членка не би трябвало да бъде оставена сама да се оправя с провокациите на миграцията.

" Шенген е едно достижение, което би трябвало да съхраним. Бъдещето му би трябвало да бъде знак на обединена и единна Европа ", сподели Борисов, допълвайки, че участието на България в Шенген остава топ приоритет за страната .

Борисов не пропусна и тематиката за Западните Балкани . Според него Европейски Съюз няма да бъде приключен план, в случай че тези страни не бъдат приобщени.

" Всяка от нашите страни даде своя принос. България вложи цялата си сила, с цел да реализира прогрес в тази област по време на ротационното си председателство на Съвета на Европейски Съюз. Удовлетворени сме и от обстоятелството, че актуалното Румънско председателство и бъдещото на Хърватия ще продължат реализирането на този приоритет ", разяснява министър председателят.

Борисов посочи и нуждата от запазването на кохезионната и общата селскостопанска политика , в това число обезпечаване на съответното им финансиране от бюджета на Европейски Съюз.

Според премиера ни Европейски Съюз има огромна потребността от построяването на Цифровия пазар и развиването на нововъведенията и високите технологии. Това щяло да допринесат за по-високата конкурентоспособност на Европейски Съюз.

Пред участниците в сесията Борисов акцентира и стратегическото значение на Енергийния съюз , в това число ускоряването на работата по районните енергийни планове и междусистемните връзки.

След срещата се чака водачите да излязат с обща декларация за обединяването на Европа.

* През 2004 година част от Европейски Съюз стават Чехия, Унгария, Полша, Кипър, Естония, Латвия, Литва, Малта, Словакия и Словения. Това е най-голямото разширение на Европейски Съюз до момента, наричано още " Петото разширение ". Въпреки че България и Румъния стават членки на Европейски Съюз през 2007 година, двете страни също се водят част от Петото разширение на Европейски Съюз.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР