Европейският парламент (ЕП) прие позицията си за преговори с държавите-членки

...
Европейският парламент (ЕП) прие позицията си за преговори с държавите-членки
Коментари Харесай

ЕП с нови изисквания към компаниите за правата на човека и околната среда

Европейският парламент (ЕП) одобри позицията си за договаряния с държавите-членки по отношение на новите регламенти за включване на правата на индивида и опазването на околната среда в ръководството на сдруженията.

Според тези правила , сдруженията със седалище в Европейски Съюз, финансовите услуги в това число, ще би трябвало да разпознават и предотвратяват негативното влияние върху правата на индивида и опазването на околната среда. Те също по този начин ще би трябвало да следят и правят оценка въздействието на своите сътрудници във веригата на цената.

Новите правила ще се ползват за сдружения със седалище в Европейски Съюз, без значение от бранша, а също и за сдружения отвън Европейски Съюз с огромен оборот в Европейски Съюз. Дружествата, които не съблюдават условията, ще носят отговорност за вреди и могат да бъдат глобени. Например, глобите могат да включват санкции или евакуиране на стоките на сдружението от пазара. Дружествата отвън Европейски Съюз, които не съблюдават разпоредбите, ще бъдат неразрешени да вземат участие в публични поръчки в Европейски Съюз.

Директорите на сдруженията ще носят обвързване за полагане на грижи и ангажираност към заинтригуваните страни. Дружествата ще би трябвало да изготвят проект за преход, с което да лимитират световното стопляне до 1,5°C. Големите сдружения с над 1000 чиновници ще би трябвало да изпълнят задачите на проекта, което ще окаже въздействие върху възнаграждението на шефовете. Дружествата също по този начин би трябвало да се ангажират с лицата, наранени от техните дейности, и да вкарат механизъм за подаване на тъжби и да следят успеваемостта на политиката си за надлежна инспекция.

Новите отговорности за сдруженията ще се ползват след 3 или 4 години , според от размера и оборота на сдружението. По-малките сдружения ще имат опцията да отсрочат използването на новите правила с една година.

Парламентът одобри позицията си с огромно болшинство от гласове . Предложението на Европейската комисия за новите правила беше показано през февруари 2022 година След приемането на позицията от Парламента, ще стартират договаряния с държавите-членки по отношение на окончателния текст на законодателството.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР