Европейската комисия приветства приемането от Съвета на 11-ия пакет от

...
Европейската комисия приветства приемането от Съвета на 11-ия пакет от
Коментари Харесай

11-ият пакет със санкции на ЕС влиза в сила срещу Русия

Европейската комисия приветства приемането от Съвета на 11-ия пакет от наказания против Русия. Този пакет ще подсигурява, че глобите се ползват още по-добре въз основа на поуките, извлечени през миналата година. 11-ият пакет съдържа ограничаващи ограничения в следните браншове:

Търговия

- Нов инструмент против заобикалянето на ограниченията, който ще ограничи продажбата, доставката, прехвърлянето или износа на избрани глобени артикули и технологии до избрани трети страни, за чиито юрисдикции се счита, че са с нескончаем и изключително висок риск от заобикаляне. Този нов инструмент за „ недопускане на заобикаляне “ ще бъде изключителна и последна мярка, когато други самостоятелни ограничения от страна на Европейски Съюз към засегнатите трети страни не са задоволителни, с цел да се предотврати заобикалянето.

- Разширяване на възбраната за пренос за някои чувствителни артикули (напр. авангардни технологии, въздухоплавателни материали), изнасяни от Европейски Съюз за трети страни през Русия. Това също по този начин ще понижи риска от заобикаляне.

- Добавяне на 87 нови икономически субекти към листата на тези, които директно поддържат военно-промишления комплекс на Русия в нападателната ѝ война против Украйна. Те подлежат на по-строги ограничавания върху износа на произведения с двойна приложимост и високотехнологични произведения. В допълнение към към този момент включените в листата съветски и ирански субекти, се включват и такива, регистрирани в Китай, Узбекистан, Обединените арабски емирства, Сирия и Армения.

- Ограничаване на износа на още 15 софтуерни произведения, открити на бойното поле в Украйна, или съоръжение, належащо за производството на такива произведения. Работим в тясно съдействие с сътрудниците и прибавяме Швейцария към листата на партньорските страни.

- Затягане на рестриктивните мерки върху вноса на артикули от желязо и стомана, като от вносителите на глобени артикули от желязо и стомана, които са били модифицирани в трета страна, се изисква да потвърдят, че употребяваните първични материали не идват от Русия.

- Забрана за продажба, лицензиране, прекачване или препращане на права върху интелектуална благосъстоятелност и търговски секрети, употребявани по отношение на лимитирани артикули, с цел да се предотврати самото произвеждане на глобените артикули отвън Европейски Съюз.

- Разширяване на възбраната за експорт на първокласни коли, тъй че да обхване всички нови коли и коли втора ръка над избран размер на мотора (> 1,900 cm³), както и всички електрически и хибридни транспортни средства.

- Пълна възбрана на някои типове машинни съставни елементи.

- Опростяване на структурата на анекса за промишлени артикули посредством изброяване на продуктите, подлежащи на ограничавания, в един раздел и с по-широки избрания на продуктите, с цел да се разпознават по-добре стоките, предмет на забрани за експорт, и да се понижи заобикалянето на глобите посредством погрешно систематизиране.

Енергетика

- Прекратяване на опцията за импорт на съветски петрол по водопровод за Германия и Полша.

- Въвеждане на строги и доста целенасочени дерогации от съществуващите забрани за експорт, с цел да се даде опция за поддържане на газопровода CPC (Каспийски газопровод), който транспортира казахстански петрол до Европейски Съюз през Русия.

- Удължаване периода на изключението от тавана на цената на Сахалински нефт за Япония (до 31 март 2024 г.).

Транспорт

- Пълна възбрана на товарните коли с съветски ремаркета и полуремаркета да транспортират артикули до Европейски Съюз. Това ще ограничи заобикалянето на възбраната за съветски автомобилни превозвачи да транспортират артикули в Европейски Съюз.

- Забрана за достъп до пристанища на Европейски Съюз за плавателни съдове, които правят прехвърляния сред кораби, за които има съмнения, че са в нарушаване на възбраната за импорт на съветски петрол или на тавана на цените на обединението на Г-7.

- Забрана за достъп до пристанища на Европейски Съюз за плавателни съдове, в случай че даден транспортен съд не уведоми способния орган минимум 48 часа авансово за прекачване от транспортен съд на транспортен съд в екскулизната икономическа зона на страна член или в границите на 12 морски благи от изходната линия на брега на тази страна членка.

- Забрана за достъп до пристанища на Европейски Съюз за плавателни съдове, които манипулират или изключват своята навигационна система за следене при транспорта на съветски петрол, предмет на възбраната за импорт на петрол или на тавана на цените на Г-7.

Други

- Разширяване на възбраната за медийни оператори с 5 спомагателни канала.

- Допълнителни разпореждания по отношение на обмена на информация и докладването.

- Въвеждане на краткотрайна дерогация, която да разреши даването на неразрешени услуги, които се изискват по закон за продажбата на съветски оператори от Европейски Съюз.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР