Европейската комисия предяви два иска срещу България пред Съда на

...
Европейската комисия предяви два иска срещу България пред Съда на
Коментари Харесай

ЕК ни дава на съд – не насърчаваме използването на възобновяеми източници

Европейската комисия предяви два желае против България пред Съда на Европейския съюз (СЕС) за нарушавания на европейското законодателство.

Единият иск е за това, че страната ни не е транспонирала разпоредбите на Европейски Съюз за поощряване потреблението на сила от възобновими източници (ВЕИ). Тази инструкция обезпечава правната рамка за развиването на силата от ВЕИ в секторите на електроенергетиката, отоплението и охлаждането и превоза в Общността. В нея се слага наложителна на ниво Европейски Съюз цел за 2030 година минимум 32% от силата да се създава от ВЕИ. След като България не съблюдава крайния период за транспониране, Европейска комисия реши да предяви иск с искане за финансови наказания.

Другият иск на Брюксел е за това, че София не е изпълнила разнообразни разпореждания на Регламента за по отношение на предотвратяването и ръководството на въвеждането и разпространяването на инвазивни непознати типове (ИЧВ). Това са растения и животни, които се вкарват инцидентно или съзнателно в естествена среда, в която нормално не се срещат. България не е изготвила, приложила и съобщила на Европейска комисия проект или набор от проекти за деяние за справяне с най-важните пътища за въвеждане и разпространяване на ИЧВ, които засягат Общността.
Наказателни производства
Европейска комисия стартира и две наказателни производства против България за определяне на нарушавания.

Страната ни е въвела ограничения, противоречащи на наредбите за вътрешния пазар. Става дума за скица за отплата за гориво, която води до по-ниска цена на горивата единствено за притежателите на транспортни средства, регистрирани у нас. Така ползвателите на регистрирани в страната ни леки коли, мотоциклети и мотопеди имат право на по-ниски публични цени на горивата. Компенсацията се дава посредством понижаване на дължимата от физическото лице сума за заплащане на крайния пропагандатор в размер на 25 стотинки (13 евроцента) на литър/килограм гориво. Намалението обаче не се ползва за транспортни средства, които не са регистрирани в България. Тази мярка е мощно дискриминационна и непропорционална. Гарантирането на вярното действие на единния пазар е от изключително значение в актуалната геополитическа обстановка, защото той съставлява главен инструмент за превъзмогване на актуалните разрушителни стопански последствия от войната в Украйна, акцентират от Европейска комисия.

България погрешно ползва Регламента на Европейски Съюз за оправянето с разпространяването на терористично наличие онлайн. Правната му рамка подсигурява премахването на такова наличие онлайн в границите на един час след приемането на заповед, издадена от народен способен орган. Същевременно с него се вкарват строги защитни ограничения, с цел да се подсигурява цялостното ценене на свободата на изложение на мнение и свободата на информация. България към момента не е приела в националното си законодателство всички ограничения, както са посочени в регламента.

Призиви за съблюдаване на наставления

Комисията също по този начин приканва страната ни да съблюдава две наставления на Европейски Съюз.

Европейска комисия упорства България да извършва своите отговорности за понижаване на няколко замърсителя на въздуха (национални тавани за излъчвания, или Директивата за НТЕ). Тя дефинира националните отговорности за понижаване на излъчванията на няколко замърсителя, които всяка страна членка би трябвало да извършва всяка година през интервала 2020-2029 година, и упоритост за по-големи понижения след 2030 година Сред тези замърсители е амонякът. Държавите би трябвало да изготвят национални стратегии за надзор на замърсяването на въздуха (НПКЗВ).

България не е привела и някои национални разпореждания в сходство с Директивата за обезпечаване на осъществяването в региона на командироването на служащи. Директивата има за цел да бъдат решени въпроси, свързани с битката с измамите и заобикалянето на разпоредбите, достъпа до информация и административното съдействие сред страните от Европейски Съюз. Тя отстоява правата на командированите служащи и им обезпечава отбрана от неподходящо отнасяне от страна на техния шеф при положение на правосъдни или административни производства, пази правата им в случаите на подизпълнение, подсигурява  ефективното използване и събиране на административни наказания и санкции във всички страни членки.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР