Европейската комисия е подготвила документ, с който ще даде зелен

...
Европейската комисия е подготвила документ, с който ще даде зелен
Коментари Харесай

ЕК има намерение да обяви ядрената енергия и природния газ за `зелени` |

Европейската комисия е подготвила документ, с който ще даде „ зелен " статут на нуклеарната сила и на природния газ, заяви английският " Файненшъл таймс ", като се базира на проектодокумента, с който разполага.

Според изданието Европейската комисия е проправила пътя за вложения в нови атомни електроцентрали най-малко за идващите две десетилетия и в природен газ поне за десетилетие.

В плана за документ се изяснява, че при избрани условия би трябвало да бъде даден " зелен " статут на " противоречиви " енергийни източници, в това число на нуклеарна сила и природен газ.

Изданието твърди, че решението е пристигнало, откакто проядрената група страни, водена от Франция, и редица прогазови държавни управления, са поискали таксономията „ да не глоби енергийните източници, които обезпечават по-голямата част от тяхното производство на електрическа енергия “.

Европейски Съюз има лист с стопански действия, които са оповестени за „ екологично устойчиви “. Създаден е като част от така наречен „ Зелена договорка “, чието използване цели да трансформира Европейския съюз по метод, който да понижи негативното въздействие върху околната среда. Преминаването към климатична неутралност също е част от договорката.

Междувременно Германия изведе от употреба три от последните си шест атомни централи , придвижвайки се по-близо към задачата си за преустановяване на зависимостта от нуклеарна сила и пренасочване към възобновими енергоизточници, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Правителството реши да форсира поетапното отричане от нуклеарната сила след повредата в АЕЦ " Фукушима " в Япония през 2011 година, когато земетресение и цунами унищожиха крайбрежната електроцентрала в най-тежката нуклеарна злополука в света след тази от Чернобил през 1986 година
Реакторите в Брокдорф, Гронде и Гундреминген, ръководени от Е.ОН и Ер Ве Е, бяха спрени късно нощес след три и половина десетилетия в употреба. Последните три реактора - Изар 2, Емсланд и Некарвестхайм 2, ще бъдат спрени в края на 2022 година

Компанията " ПройсенЕлектра ", която ръководи реакторите в Брокдорф и Гронде сподели в свое известие, че двата реактора са били изведени от употреба малко преди среднощ локално време през вчерашния ден. Ер Ве Е добавя, че реакторът в Гундреминген Це също е спрял да генерира електрическа енергия през вчерашния ден вечерта. Изпълнителният шеф на " ПройсенЕлектра " Гидо Кнот благодари на чиновниците за тяхната ангажираност към сигурността.

" Ние направихме решителен принос за сигурното, щадящо климата и надеждно енергоподаване в Германия в продължение на десетилетия ", уточни той.

Поетапното отричане от нуклеарната сила, която се счита за чиста и евтина, е необратима стъпка за най-голямата стопанска система в Европа на фона на амбициозните климатични цели, които си е сложила и повишаващите се цени на силата.

През 2021 година шестте нуклеарни реакторa са произвеждали към 12% от електричеството в Германия, сочат предварителни данни. Делът на възобновимите енергийни източници е съвсем 41 %, следвани от въглищата с малко под 28 на 100 и природният газ с към 15%.
Германия възнамерява до 2030 година да създава 80% от електричеството си от възобновими енергийни източници.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР