Европа има нужда от втора застраховка Живот в допълнение към

...
Европа има нужда от втора застраховка Живот в допълнение към
Коментари Харесай

Европа се подготвя да устои на руска агресия без помощ от САЩ

Европа има потребност от " втора застраховка " Живот " в допълнение към НАТО. Това съобщи през вчерашния ден френският външен министър Стефан Сежурне, представен от Франс прес и Българска телеграфна агенция.

Изявлението му идва в отговор на някогашния американски президент Доналд Тръмп, който обществено съобщи, че би насърчил Русия да прави каквото си изиска със страните от НАТО, които не извършват финансовите си отговорности към алианса.

" Трябва ни втора застраховка " Живот ", в допълнение към НАТО, а не вместо НАТО ", сподели Сежурне на среща в парижкото предградие Сел Сен Клу с външните министри на Германия и Полша.

" Атлантическият алианс не е контракт с охранителна компания ", сподели полският външен министър Радослав Шикорски.

Коментарът на някогашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп по отношение на НАТО и Русия е това, което съветският президент Владимир Путин желае да чуе, съобщи настрана министърката на защитата на Нидерландия Кайса Олонгрен, представена от Ройтерс.

" Съвсем почтено, аз мисля, че това е тъкмо което Путин желае да чуе ", сподели Олонгрен. " Нашата мощ е в нашето единение. Ако не сме единни, ставаме по-слаби. И ние знаем, че тъкмо това цели Путин ", добави тя.

Задължението на груповата защита е залегнало в Член 5 на контракта за основаването на НАТО (Организацията на Северноатлантическия договор) и той допуска, че нападението против една от страните от алианса, значи нахлуване против всички.

" Не за първи път той (Тръмп) споделя нещо в този дух. Но при всички положения е тревожно, естествено ", продължи нидерландската военна министърка. (... ) И аз съм на мнение, че, изключително в този момент, когато над страните от НАТО е надвиснала действителна опасност, е много обезпокоително човек от подобен значим диаметър да изрича сходни неща ", съобщи още тя, допълвайки, че множеството от съдружниците в НАТО са или пред постигане, или към този момент са се вместили в изискваните 2 % от брутния вътрешен артикул (БВП) за бюджет за национална защита.

Тръмп отхвърли рецензиите, които си навлече поради своето изявление за НАТО, и увери, че е направил алианса мощен.

" Направих НАТО мощна и даже радикалните леви демократи и подправените републиканци признават това ", написа Тръмп в своята обществена мрежа " Трат соушъл " (Truth Social). " Когато споделих на 20-те страни (от Алианса), които не заплащат справедливия си дял (за защита в размер на 2 % от БВП), че би трябвало да платят или няма да имат американска отбрана, парите потекоха ", увери той.

Тръмп, който е явният любимец за номинацията на републиканците за президентските избори през ноември, на които, както наподобява, ще се изправи против президента демократ Джо Байдън, прикани НАТО да изравни помощта си за Украйна с американската. " Иначе ще бъде Америка преди всичко! ", предизвести той, имайки поради външнополитическата си теория по време на своя президентски мандат (2017-2021 г.).

Ръководителят на външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел, немският канцлер Олаф Шолц и други западни водачи порицаха заканите против НАТО от водача в конкуренцията за номинацията на американската Републиканска партия за президентския пост.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предизвести, че сходни мнения подкопават " сигурността на всички нас, в това число и на Съединени американски щати ", и излагат на риск американските и европейските бойци. " Очаквам, че без значение от това кой ще завоюва президентските избори, Съединени американски щати ще останат мощен и зает съдружник в НАТО ", акцентира той.

Вероятният претендент на Републиканската партия на идните президентски избори в Съединени американски щати постоянно подлага на критика съдружниците от Атлантическия алианс, че не извършват уговорките си за военни разноски. Завчера той насочи рецензии и против сумите, отпуснати от Съединени американски щати за Украйна, спрямо сътрудниците им от НАТО. И то в миг, когато в американския Конгрес се бави нов пакет от 60 милиарда $ за Киев.

Демократите и републиканците в Конгреса на Съединени американски щати спорят от месеци по отношение на помощта за Украйна. Огромното болшинство от демократите са в поддръжка на помощта, само че републиканците са разграничени, като поддръжниците на Тръмп са доста по-изолационистки настроени.

" Светът приема мненията на Тръмп за НАТО безусловно, а МАГА ги приема съществено ", написа английският в. " Индипендънт " (като засяга придвижването " Да създадем Америка още веднъж велика ", на британски съкращавано до МАГА, бел.ред.).

" Той приказва скандални неща, с цел да предизвика хората ", споделя сенатор Мит Ромни пред английското издание. " Това прави работа на митингите. За страдание, то има влияние и по света, където нашите другари се чудят дали могат да разчитат на Америка ", прибавя той.

Но различен сенатор – подкрепящият Тръмп републиканец Роджър Маршал от Канзас, отбрани някогашния президент, употребявайки остарял афоризъм, който мнозина подхвърляха по времето на Тръмп в Белия дом: " Мисля, че хората би трябвало да осъзнаят, че всичко, което той споделя, би трябвало да одобряват съществено, а не безусловно ".

" Реалността е, че през днешния ден НАТО е толкоз мощна, колкото в никакъв случай не е била и нямаше да е по този начин, в случай че Тръмп я беше отслабвал като водач ", акцентира сенаторът републиканец Марко Рубио пред " Чикаго трибюн ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР