Европа, Африка и... Южна Америка - това са континентите, на

...
Европа, Африка и... Южна Америка - това са континентите, на
Коментари Харесай

Световното по футбол през 2030 г. ще е в 6 държави на 3 континента

Европа, Африка и... Южна Америка - това са континентите, на които ще се играят мачовете от Световното състезание по футбол през 2030 година

Повечето мачове ще се играят в Испания, Португалия и Мароко, излиза наяве от изказване на президента на ФИФА Джани Инфантино.

Първите три срещи обаче ще се проведат на другия завършек на света - в Уругвай, Аржентина и Парагвай.

Идеята на ФИФА e била да уважи 100-годишнината на най-важния футболен шампионат в света. Според асоциацията - шестте страни са се договорили между тях за общо домакинство.

Още през 2020 година Испания и Португалия сплотиха акцията си с желанието да одобряват Световното. Малко по-късно към тях се причислява и Мароко, с което кандидатурата към този момент става мултиконтинентална.

Отделно от тях - Аржентина, Парагвай и Уругвай възнамеряват от дълго време да изискат семейството за Южна Америка точно през 2030 година точно на юбилея. За да не губят шанса си, те са приели компромисно решение, съгласно което ще станат терен за първите три мачове, след което останалите срещи ще се трансферират в Европа и Мароко.

И шестте страни-домакини ще се класират автоматизирано на Световното.

Разпределението облагодетелства и Саудитска Арабия, която е претендент за изданието на мондиала през 2034 година

Съединени американски щати, Канада и Мексико към този момент са определени за домакини на шампионата през 2026. Изключвайки Европа, Африка, Северна и Южна Америка от конкуренция за 2034 година, в съревнованието остават единствено претендентите от Азия и Океания, където Саудитска Арабия към този момент е любимец.

Това е следващото противоречиво решение на ФИФА след провеждането на Световното състезание по футбол в Катар, посред зимния сезон.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР