Евродепутатът Сергей Станишев заяви в предаването Светът и ние, че

...
Евродепутатът Сергей Станишев заяви в предаването Светът и ние, че
Коментари Харесай

Евродепутатът Сергей Станишев не е оптимист за постигане на мир в Украйна

Евродепутатът Сергей Станишев съобщи в предаването " Светът и ние ", че не е оптимист за реализиране на мир в Украйна.

През последната година виждам непрекъсната ескалация на военните дейности. И това не е учудващо, тъй като това е логиката на всяка война. Тя единствено се стреми да се уголемява, стреми се да въвлича нови участници, нови хора, нова техника, все по-тежка и смъртоносна. И резултатът е отблъскващ, изясни той.

Виждаме, че най-малко от половина година фронтът е относително неподвижен. И всички тези апели, които слушам и в Европа: война до победния край, ми наподобяват доста откъснати от действителността, сподели още Станишев и попита: какъв брой още десетки или стотици хиляди хора би трябвало да бъдат убити, какъв брой би трябвало да си изгубят жилищата, вероятността в живота, с цел да стартират опити за политическо урегулиране на този спор?

Но сякаш към момента има илюзията и в двете страни на спора, че е допустима военна победа, каквото и да значи това. Защото никой не може да го формулира ясно.

Според Станишев доставките на тежко въоръжение за Украйна не трансформират салдото на силите, тъй че да има съкрушителна победа. Това за него е невероятно.

И акцентира, че всяка страна, която кандидатства за участие в Европейски Съюз, а Украйна още не е претендент, изминава дълъг развой, който трае години.

И лишава години не по виновност на Европейски Съюз, а тъй като една страна би трябвало да одобри и ползва европейското законодателство, да съблюдава европейски правила. Това би било незаслужено във връзка с другите страни от Западните Балкани, които от 20 години са претенденти за член на Европейски Съюз, водят се договаряния, само че вероятността за участие е относително отдалечена, уточни Сергей Станишев.

Той е безапелационен, че процесът на разширение на Европейски Съюз няма да е приключен, до момента в който Западните Балкани не бъдат интегрирани сполучливо.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР