Евродепутът Радан Кънев остро реагира на изказването на военния министър

...
Евродепутът Радан Кънев остро реагира на изказването на военния министър
Коментари Харесай

Радан Кънев: Янев и Нинова да решат дали са прочеченска опозиция или европейско правителство

Евродепутът Радан Кънев остро реагира на изявлението на военния министър Стефан Янев в профила му в обществената мрежа от през вчерашния ден вечерта. Възмущението на Радан Кънев не е толкоз ориентирано към отхвърли на Янев да подаде оставка, за което има апели от разнообразни общественици и политици от няколко дни, колкото към доказаните позиции.

Обръщението на Радан Кънев към Стефан Янев :

" Г-н Янев, с цялото ми почитание към Вас и огромна част от работата Ви като министър председател, споделям го напълно откровено и без грам подигравка, България не може да има " проевропейски позиции ", а още по-малко - да ги няма.

. И то - значима част, тъй като сме на 200км от войната, не от " интервенцията ". Заемането на искрено не-европейски (което значи и не-български) позиции от българския боен министър е голям риск за националната ни сигурност. "
 Сценарий за поста в МО и риск за сигурността вижда Янев в настояванията за оставката му
Сценарий за поста в МО и риск за сигурността вижда Янев в настояванията за оставката му

След апелите да се отдръпна поради изказването му за обстановката в Украйна

Иначе дали да се желае оставката на министъра на защитата Стефан Янев би трябвало да каже Народното събрание. Но въпросът е каква политика би трябвало да следва България , разяснява тази заран Радан Кънев за Нова телевизия.

По думите му сега, в който на 200 км. от нас се води война , е изцяло ясно, че един министър не може да има лично мнение - " не може да прави това, което му скимне ". Българското държавно управление би трябвало да има ясна тактика и да работи по нея, а държавното управление би трябвало да бъде единно.

Според Радан Кънев изявлението на Янев, като се изключи че е несериозно единствено по себе си, съставлява обаче и директна опасност за външната ни политика. " В подобен миг български министър да каже, че нямаме потребност от проевропейска политика, е директна опасност за националната ни сигурност ", съобщи Радан Кънев.

Попитан може ли зад това изявление да седи мнение на президента Румен Радев, Кънев съобщи, че няма причина да се разяснява сходно изказване. " Думите на военния министър Стефан Янев са негова отговорност и няма аргументи да считаме, че е изразил импровизирано мнение в кръга на президента Румен Радев ", съобщи той.

За разнобоя сред позицията на Българска социалистическа партия и вицепремиера Корнелия Нинова и решението на Министерски съвет, огласено през вчерашния ден от премиера Кирил Петков , Кънев уточни, че социалистическата партия би трябвало да осъзнае, че ние не сме във " феодално систематизиране на министерства ". " В тази обстановка не може да има обособена позиция на една партия ", отсече евродепутатът.

" Стефан Янев и Корнелия Нинова да решат дали да бъдат част от европейско държавно управление или от прочеченска съпротива. "

Според Кънев, България би трябвало да взе участие в европейско позволение на казуса, най-малкото и тъй като няма своя войска, само че най-много тъй като сме член на европейската общественост, част от Европа и НАТО.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР