Ето някои важни неща, които трябва да знаят българските фирми,

...
Ето някои важни неща, които трябва да знаят българските фирми,
Коментари Харесай

Brexit: Какво трябва да знаят БГ фирмите, които търгуват с Острова

Ето някои значими неща, които би трябвало да знаят българските компании, които търгуват с Острова след излизането на Англия от Европейския съюз,

Пред суровините - мед, горива, слънчоглед, няма никакви спънки. Обзавеждане, дрехи, пластмаси - няма мита и нетарифни бариери. Електроника, електротехника, машини - няма мита, само че евентуално ще се наложи издаване на нови документи за сходство, според от датата и периода на наличните.

Ще се ползват разпоредбите на Световната комерсиална организация (СТО) за нетарифни бариери в търговията. Фармацевтични артикули - няма мита, само че регистрациите ще важат единствено до края на настоящия им период, след което ще се премине към нова процедура по регистрация.

Взаимно се признават документи от инспекции по отношение на GMP, само че всяка страна има право да изиска инспекция на място.

Специфична ниша е износът на храни и питиета за зареждане на българските магазини в Обединеното кралство (ОК). Износът варира доста - сред 40 и 70 благ. € годишно. Характерно е, че разнообразието от артикули е огромно, а партидите - дребни.

Макар да не се постановат мита, упованията са, че вносът им в ОК ще се оскъпи доста, тъй като всяка партида митнически ще се обработва по настрана, а и ще изисква обособен хигиеничен или фитосанитарен документ според условията на ОК.

Изключение е Северна Ирландия, където ще могат да се доставят артикули, съответстващи на условията на Европейски Съюз. Етикетирането на стоките би трябвало да подхожда на условията на ОК.

Какво внася България (2019)?

Аналогично, пред вноса на химическите артикули от ОК няма никаква спънки. Пластмаси - няма мита и нетарифни бариери. Машини, коли електроника - няма мита, само че евентуално ще се наложи издаване на нови документи за сходство.

Фармацевтични артикули - няма мита, само че регистрациите ще важат единствено до края на настоящия им период. Алкохолните питиета ще се внасят без мита, само че според разпоредбите за импорт на акцизни артикули от трети страни.

Случаят с играчките следва да се изследва, защото евентуално забележителна част от тях са с азиатски генезис, а разпоредбите за генезис на стоките и кумулация на генезис са изменени доста.

Какво губи България?

България и Обединеното кралство (ОК) са двата географски края на Европейски Съюз. Интензивността на икономическите връзки не е на толкоз високо равнище, както е при редица други страни-членки (на този стадий се смята, че най-засегнати са Ирландия, Франция и Холандия).

С изключение на някои английски фармацевтични артикули, нищо от вноса не е от изключителна значимост. И въпреки всичко...

1. ОК бе един от корективите на брюкселската администрация, която от ден на ден затъва в правила и процедури. Може да се чака задълбочаване на бюрокрацията под натиска на 1) Полша, 2) Германия, и 3) Франция, най-вероятно в този ред.

Ще отслабне гласът на „ практичните “ скандинавски страни и Холандия, към които се причисли и Австрия. Като цяло, прозрачността в работата на европейските структури ще намалее в интерес на южните страни.

2. ОК продължава да е знак на новаторската мисъл в Европа. Това, дружно със свободата на предприемачеството носеше позитиви на Европейски Съюз. След Brexit Европейски Съюз ще падне още по-ниско в интернационалните ранглисти, свързани с изследователската и развойната активност и нововъведенията.

Европейски Съюз губи доста от прагматизма на английските научни проучвания. Ред български проучвателен центрове имат тясно съдействие с такива от ОК.

3. ОК бе седалището на към половината от напълно частните вложители в Европа. В последните години фрапантната разлика с континента понижава за сметка на новоучредени в Европейски Съюз капиталови фондове под формата на разнообразни публично-частни партньорства.

В България също се сътвориха такива фондове. В БСК виждаме някои негативи на формата: Фондове с отчасти обществено финансиране вършат разноски за намиране и подкрепяне на новаторски старт-ъпи, а когато някой от старт-ъпите набере инерция, в собствеността му влиза някое физическо лице, обвързвано с фонда, а не самия фонд.

Т. е. негативите са за фонд под ПЧП, а позитивите (поне част от тях) се приватизират. Наблюдават се прехвърляния на частни фондове от острова към континента и тяхната конкуренция ще форсира лекуването на детските заболявания с публично-частните фондове в Европейски Съюз.

Изброените три отрицателни трендове наподобяват далечни за България, само че в действителност дефинират макрорамката на развиването ни. Има и други евентуално отрицателни фактори, само че изброените са най-значимите дълготрайно, евентуално в посочения ред.

Общите правила на съглашението

- От сключването на договорката насам обществеността е залята от информация за договорености, процедури и общи положения. Ще създадем опит да отсеем това, което касае най-вече български стопански оператори.

- Липса на тарифни и квотни ограничавания.

- Правилата за начисляване на Данък добавена стойност са като при търговия с трети страни.

- Променят се разпоредбите за генезис на стоките. Стоки и материали с генезис от Европейски Съюз, вложени в английско произвеждане, ще бъдат считани за английски при износа им към Европейски Съюз и назад. ОК не съумя да контракти запаси с генезис от страни като Китай, Турция и Япония да бъдат третирани равнопоставено с тези от Европейски Съюз.

Това обезпечава конкурентно преимущество на българските артикули като електроника, електротехника, машинни, автомобилни елементи и батерии. ОК реализира шестгодишен гратисен интервал за нулеви мита за електрически автомобили, след който ще се изисква въвеждане на 10% мито, при положение, че наличието на съставни елементи от трети страни надвишава 55%.

Европейска комисия създаде инструмент за самокритика произхода на стоките ROSA, който е целесъобразно да се употребява в началния интервал след влизане на съглашението в действие.

- Постигнато е съглашение и за разрешаването на бъдещи разногласия по отношение на комерсиалните правила и стандарти. За задачата е съгласувана процедура за отнасяне на такива случаи, като се чака и основаването на двустранна ръководеща комисия.

- Постигнато е съглашение по отношение на използването на минимални екологични, обществени и трудови стандарти, което не планува автоматизираното налагане на тарифни наказания при положение на неспазването им.

- Продължава се валидността на съществуващите договорености във връзка с превоза. Ограничават се каботажните права на английските превозвачи, което може да се окаже добра опция за българските транспортни компании да заемат тази пазарна ниша.

- Услугите не са включени в обсега на съглашението. Британската стопанска система е мощно подвластна от услугите, защото 80% от Брутният вътрешен продукт на страната се генерират от този бранш. ОК стана първата страна в света, чийто експорт на услуги надвиши този на артикули.

- След 1 януари регистрирането на компании и разкриване на банкови сметки във Англия за българските бизнесмени доста се усложнява.

- ОК резервира присъединяване си в стратегиите на Европейски Съюз „ Хоризонт “ и „ Коперник “, както и участието си в „ Евроатом “. Значителна загуба за българското обучение е отдръпването на ОК от програмата „ Еразмус “, като се изключи университетите в Северна Ирландия.

- Споразумението обгръща и прехвърлянето на данни.

- Постигнатото съглашение ще даде опция на българските компании да продължат да осъществят експорт към ОК, само че въвеждането на новите експортни процедури ще докара до известно оскъпяване на процеса. Някои браншове като услугите и осведомителни технологии ще останат привлекателни за английските вложители и след Брекзит.

Проблеми

- Оценява се, че комерсиалните потоци след 1.1.2021 година са към 50% от естественото. Макар много европейски компании да се въздържат от активност за и от ОК, към този момент се появиха сигнали за проблеми. Военновъздушни сили оповестява за огромни забавяния - до 48 часа, по пристанищата заради внезапно увеличената документална работа. Най-натовареният сектор е Кале - Дувър.

Шофьорите на камиони се оплакват от липса на каквито и да е условия за прекарване на насилствения престой - тоалетни, вода, храна.

- Оказва се, че доста търговци отвън Европа не са осведомени с новите правила. Техни артикули са влезнали в ОК, само че нямат нужните документи, с цел да продължат за страните от Европейски Съюз.

- Куриери като DPD прекратиха доставки за и от Европейски Съюз.

- Спрени са съвсем всички транспорти на артикули, изискващи хладилни камиони.

- Прекратен е транспортът на живи животни, главно свине.

- Икономически оператори, чиято активност е обвързвана с трансфер на чувствителни данни, се оплакват, че ред елементи не са разяснение и са принудени да прекратят интервенции, с цел да не попаднат в нарушаване.

- Веригата Marks & Spencer е прекратила доставките за магазините си в Северна Ирландия заради така наречен red tape - нови правила за придвижване на стоките сред Северна Ирландия и Англия. Веригата оповестява и за проблеми с нейни доставки за Чехия и Франция.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР