Ето какво пише Ивайло Мирчев: Още в първите дни на

...
Ето какво пише Ивайло Мирчев: Още в първите дни на
Коментари Харесай

Мирчев, ДБ: Може нарочно да саботират гръцката връзка, за да останем в руска зависимост

Ето какво написа Ивайло Мирчев:

Още в първите дни на служебното държавно управление са налице голям брой спекулации за обстановката с газа, през които прозира нечий интерес да върне Газпром в България и да сложи страната ни още веднъж в енергийна взаимозависимост от Путин.

20 обстоятелството за казуса с природния газ:

1. Връщането на съветския газ може да блокира опциите за различни доставки и да остави страната в цялостна взаимозависимост от Москва.

2. Количества за септември и октомври са обезпечени от предходното ръководство.

3. Предложението за 7 танкера е ангажираща оферта, т.е. ние решаваме дали да ги вземем, само че количествата си ги имаме и са налични.

4. Има рамков контракт с доставчика на полутечен газ Cheniere Energy, а не просто оферта.

5. За първите 3 танкера има ангажимент, за останалите 4 танкера има явен механизъм за придобиване.

6. Слотът за първия танкер е обезпечен, останалите са въпрос на сделка.

7. Саботирането на гръцката връзка за приемане на акт 16 може да се окаже инструментът, с който да останем в съветска взаимозависимост, защото няма да могат да влизат в България нужните количества газ.

8. България употребява относително малко природен газ и по тази причина той не е от сериозна значимост за стопанската система - 30% от общото ползване се пада единствено на " Топлофикация София "

9. Ако на някой не му харесва цената на Булгаргаз - пазарът е отворен и може да си купи газ от случаен снабдител.

10. Четири месеца към този момент сме без Газпром. Газът не е спирал за нито един бизнес или домакинство.

11. Руският газ е по-скъп, а доставките му са несигурни, тъй като Путин стопира кранчето, когато реши.

12. Хранилището в Чирен се цялостни по график и сега е над равнището, което е имало в предходни години по същото време - близо 50%.

13. Към момента не са контрактувани към 30% от нужните количества за България до края на зимния интервал. Но това е допустимо да се направи, стига служебното държавно управление да има предпочитание да го стори.

14. Германия, Франция и Италия одобриха изискванията на Путин, което обаче не им подсигурява регулярни доставки, преференциални цени и ги принуди да търсят различни краткосрочни контракти.

15. От 1 юли 2022 година у нас да влизат цялостните количества газ от находището " Шах Дениз ІІ ". Второто полугодие България ще получи 430 млн. куб. м, а за първите 6 м. доставените количества са били 160 млн. куб. м. Общо доставените количества за 2022 година ще са малко над 50% от контрактуваните 1 милиарда куб. м годишно. В момента количествата газ по азерския контракт се получават през Гърция - Сидерокастро- Кулата.

16. След стартирането в употреба на интерконектора Гърция- България цялото количество азерски газ ще се доставя по новото трасе и по цени свързани с нефтените деривати при референтна цена миланската борса, която е от порядъка на към € 35/MWh) - това е 5 пъти под цената на съветския газ. Преди това обаче единствено 1/3 от количествата са евтино. Останалите 2/3 са на спот цена от същата борса с отстъпка от € 20 /MWh. Причината за тази разлика в цените е подписаният анекс от страна на Николай Павлов (бившият началник на Булгаргаз), не без знанието на тогавашния министър председател Борисов.

17. Булгаргаз не купува от медиатори, а от търговци в района, които оферират за жалост дребни количества.

18. Бизнесът може и да не купува от Булгаргаз, а от търговците на газ на свободния пазар. Топлофикациите и газоразпределителните сдружения не са длъжни да купуват от Булгаргаз.

19. В изискванията на война и наказания за Русия сключването на нов дълготраен контракт от служебното държавно управление (което даже теоретично е мъчно реализуемо) ще наподобява неуместно и против европейската политика на наказания.

20. С първите си дейности служебният кабинет прави притеснителна стъпка в посока връщане на Газпром.

Решенията. Какво би трябвало да се направи в 6 стъпки:

1. Правителството би трябвало да продължи договарянията с Гърция за съглашение за алокиране на обезпечен потенциал за България на Ревитуса.

2. Трябва да бъде удължен разговорът с Турция и Боташ с посредничеството на Европейска комисия за сключване на междусистемно съглашение с Булгартрансгаз, тъй че да се употребяват турските терминали.

3. Рамковото съглашение с Cheniere би трябвало да се усъвършенства като цена.

4. Трябва да има обезщетения за природен газ за бизнеса и семействата.

5. За бизнеса би трябвало да се приготви механизъм за търгове за отнасяне запас, тъй че той да е подтикван да понижи потреблението на газ против обезщетения на търгова основа. Плащанията да са обвързани с вложения в възстановяване на енергийната успеваемост.

6. Трябва да се вкарат помощи за енергийна беднотия, с които семейства на газ да могат да закупят високоефективни електроуреди, с което в допълнение да се окаже напън върху потреблението.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР