ЕС се готви за ответен удар срещу САЩ, ако Вашингтон

...
ЕС се готви за ответен удар срещу САЩ, ако Вашингтон
Коментари Харесай

САЩ готвят нови санкции срещу Русия, ЕС недоволства и се кани да вземе ответни мерки

Европейски Съюз се готви за ответен удар против Съединени американски щати, в случай че Вашингтон вкара нови по-строги и всеобхватни наказания против Русия, които биха нанесли удар по европейските компании, написа лондонският вестник "Файненшъл таймс ".

Шефът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер Жан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9... към профила е призовал за незабавно разискване на ограничения, с които Брюксел би трябвало да отговори, в случай че европейските енергийни компании станат цел на глобите, които в този момент се дебатират в Конгреса на Съединени американски щати.

Американските всекидневници "Вашингтон пост " и "Ню Йорк таймс " оповестяват, че американският Конгрес се чака на следващия ден да гласоподава законопроект за нови наказания освен против Русия, само че също и против Иран и Северна Корея. "Вашингтон пост " цитира говорителката на Белия дом Сара Сандърс, която съобщи през вчерашния ден, че администрацията на Тръмп поддържа острия език в показания законопроект и че президентът ще го подпише, в случай че бъде утвърден от законодателите. Целта на новите наказания била Русия да бъде осъдена поради намесата си в американските избори. Освен самите наказания, законопроектът изисква президентът да получи позволение от Конгреса за всяко събаряне или облекчение на икономическите наказателни ограничения против Москва.

Според "Файненшъл таймс " Юнкер е настоял Брюксел да желае "публични или писмени уверения " от администрацията на Тръмп, че тя няма да ползва новите наказания по метод, който накърнява ползите на Евросъюза. Друга алтернатива пред Еврокомисията била да се употребява законодателството на Европейски Съюз, с цел да се попречи на ограниченията на Съединени американски щати да бъдат "признати и прилагани " в Европа, и да се приготвят "ответни ограничения в сходство с разпоредбите на Световната комерсиална организация ".

Тези ходове на Европейски Съюз отразяват дълбоките терзания, че американските ограничения могат да обиден европейските енергийни компании, участващи в свързани с Русия планове, в това число газопровода "Северен поток 2 " за спомагателни подводни тръби за доставки на природен газ от Русия към Германия. Този план, мощно подкрепян от Германия, среща мощна съпротива в самия Европейски Съюз от Полша и доста други страни от Централна и Източна Европа, които си притесняват, че той ще ускори енергийната взаимозависимост от Русия.

Брюксел счита да сложи въпроса, че евентуалните стопански вреди за Европа от плануваните нови американски наказания надалеч надвишават този съответен план и предизвестява, че те могат да обиден "поддръжката и модернизацията " на тръбопроводи в Русия, които подават газ за Украйна, както и планове за тръбопроводи в Каспийския район и създаването на газови залежи край крайбрежията на Египет. Освен това, се споделя в нотата на Юнкер, ограниченията може да обиден евентуално огромен брой европейски компании, които развиват легален бизнес, разрешен от разпоредбите на Европейски Съюз, с съветски организации в сфери като железниците, финансите, корабоплаването, минния бранш и прочие

Според "Файненшъл таймс " тези подготвителни ходове на Брюксел са израз на растящото неодобрение в Европейски Съюз от едностранните враждебни ходове на Вашингтон. Юнкер предизвести Съединени американски щати този месец, че Брюксел бързо ще предприеме ответни ходове, в случай че администрацията на Тръмп извърши заканите си да наложи наказателни мита върху европейската стомана. Вестникът отбелязва, че против новия санкционен законопроект се афишират и американските енергийни компании с аргумента, че той ще навреди на американските бизнес ползи в интерес на съветските им съперници. Не е ясно обаче дали подготвяните ответни ограничения на Брюксел ще се имат резултат върху мисленето на Белия дом по законопроекта, акцентира лондонският финансов ежедневник, представен от Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР