Изпълнителният директор на Фейсбук Марк Зукърбърг говори днес пред представители

...
Изпълнителният директор на Фейсбук Марк Зукърбърг говори днес пред представители
Коментари Харесай

Зукърбърг се извини пред ЕП за злоупотребите, допуснати в случая с "Кембридж аналитика"

Изпълнителният шеф на Facebook Марк Зукърбърг приказва през днешния ден пред представители на Европейския парламент в Брюксел. Той сервира извинения за случая с "Кембридж аналитика ", довел до злоупотребата с политическа цел на персонални данни на потребителите на обществената мрежа.

Той даде обещание до края на годината Facebook да разкрие още 3000 работни места в Европейски Съюз, като по този начин общият брой ще доближи 10 хиляди. Зукърбърг означи, че поради неговата активност европейците, а и доста хора по света, са имали връзка със своите близки при последните терористични удари.

В последните години не направихме задоволително за предотвратяването на злоупотребите. Поемаме нашата част от отговорността - беше неточност, скърбя, съобщи Зукърбърг. Готов съм да създадем обилни вложения - усилваме до края на годината двойно чиновниците по сигурността. Това постоянно ще бъде по-важно за нас от оптималната облага, добави той.

Зукърбърг заяви, че хиляди свързани с Facebook приложения са били тествани и над 200 са били неразрешени. През 2016 година не успяхме да оценим съветската интервенция в изборите в Съединени американски щати, следяхме за фишинг и вируси, не бяхме задоволително подготвени за съгласувани подвеждаща дезинформация, уточни той. Зукърбърг добави, че е отстранена опцията уеб сайтове за подправени вести да получават реклами и по този начин се обезсмисля икономическото им битие. Сигурността е въпрос, който в никакъв случай не може да бъде напълно решен, тъй като заканите непрекъснато се трансформират, заключи той.

В последвалите изявления и въпроси на ръководителите на политическите групи в Екологичен потенциал Манфред Вебер (Европейска национална партия) разяснява, че прозвучалото опрощение е изцяло подходящо. Това не е задоволително, нужни са дейности в използването на новите европейски правила, уточни той. Вебер попита дали казусът с "Кембридж аналитика " е независим, или е върхът на айсберга; кой е решил потребителите да не бъдат уведомявани. Вебер предложи въвеждането на европейски правила за издание в обществените медии и антимонополна инспекция на Facebook.

Удо Булман (социалисти и демократи) съобщи, че позволеният теч на данни визира суверенното ръководство на европейските нации. Той изиска заричане, че Facebook няма да продава данни без единодушието на потребителите, попита при какви условия данните ще бъдат изцяло заличавани и какъв е броят на заличените подправени профили.

Сайед Камал (Европейски реформатори и консерватори) попита дали би трябвало да не употребява интернет, с цел да не му събирате данните (чрез "скрити профили "), какво се прави с тези данни и може ли да се запознае с тях.

Всяка година се извинявате за нещо, предходната година се извинихте два пъти, а тази - към този момент три, а още годината не е преполовила, обърна се Ги Верхофстат (АЛДЕ) към Зукърбърг. Той попита дали европейските консуматори ще бъдат обезщетени и с какъв брой, и в случай че Facebook се раздели на части, кое Зукърбърг би запазил за себе си. Имаме огромен проблем и той не е решен. Трябва да си зададете въпроса с какво ще бъдете запомнен - като Стийв Джобс и Бил Гейтс, които обогатиха света, или талант, основал цифрово страшилище, разрушило нашите общества, добави Верхофстат.

Филип Ламбертс (Зелени) попита дали Facebook ще даде опция потребителите да отхвърлят ориентираната реклама; дали ще отстрани оставащите подправени профили до края на годината; дали ще показа непринудено до края на годината данни за облаги и загуби; дали ще заплаща налози там, където получава облага.

Габриеле Цимер (Европейска обединена левица) изрази подозрения, че бизнес моделът на Facebook може да бъде изменен и да се върне до платформа за другарство.

Найджъл Фараж (Европа на свободата и директната демокрация) попита дали платформата в действителност е неутрална и настоя, че от началото на годината видимостта на мненията му е спаднала. Кой взема решение кое е задоволително за издание, попита той.

Никола Бе (Европа на народите и свободата) уточни, че към Facebook се развива взаимозависимост, и добави, че изцяло законни френски организации против миграцията са били неразрешени в обществената мрежа. По неговите думи това било тоталитарно, все едно телефонна компания да стопира сигнала на хора, които показват разнообразни политически визии. По неговите думи решенията за закриване на страници във Facebook се взимат едностранно.

В отговор Зукърбърг уточни, че никой във Facebook не желае подправени вести и че дезинформацията се дължи главно на икономическата полза. Не желаеме ние да споделяме кое е истина, по тази причина работим с хора, които ревизират обстоятелствата. Когато всички открият подправена вест, оповестяваме това на потребителите.

Една от главните ни задания е да предотвратим всякаква интервенция в изборите, както стана в Съединени американски щати преди две години. Успяхме при изборите за президент на Франция, както и при последните избори в Германия, добави той. По неговите думи "десетки проценти " от европейците са прегледали опциите за настройки на профилите си в обществената мрежа.

Никога не сме избирали какво да се вижда повече на основата на изразените политически възгледи. Скоро ще има опция за изтриването на цялата история на потребителите. Продължаваме с следствието кои приложения са употребили персонални данни, добави Зукърбърг.

Неизбежно е интернет да бъде обзет от законодателство, въпросът е по какъв начин ще бъде направено. Facebook държи шест % от международния рекламен пазар, плащаме всички дължими налози, съобщи изпълнителният шеф.

Евродепутатите останаха мощно разочаровани от прозвучалите отговори единствено на част от въпросите. Те настояха да подадат въпросите си документално, в очакване на писмени пояснения в идните дни. Форматът на съвещанието предвиждаше първо всички да изразят отзиви и да зададат въпроси, а по-късно Зукърбърг изборно да отговори на тези, на които самичък реши.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР