Елиуд Кипчоге, най-великият маратонец на всички времена, си спомня, че

...
Елиуд Кипчоге, най-великият маратонец на всички времена, си спомня, че
Коментари Харесай

Кипчоге: Ще преборим коронавируса!

Елиуд Кипчоге, най-великият маратонец на всички времена, си спомня, че е бил шокиран, когато схванал за отлагането на Олимпийските игри Токио 2020 в дома си в Кения поради пандемията от ковид.

Впоследствие този потрес се трансформирал в отчаяние, само че по-късно в непокорство. „ Ще спечелим борбата против ковид “, съобщи международният рекордьор в маратона, който е считан от мнозина за най-великия в дългата дисциплинираност, в изявление за Ройтерс. И мъжът, който предходната година стана първият в историята, който пробягва дистанцията от 42.95 км под два часа, удостовери, че вижда себе си обновен и подготвен за отбрана на олимпийската купа в Токио следващата година. За момента, обаче, 35-годишният кениец упорства, че единствената му грижа е неговото семейство в дома им в Елдорет. „ Напълно предан съм на моята сигурност, върху сигурността на цялото ми семейство. Вирусът ни удари доста съществено. Точно поради това би трябвало да обърнем вниманието на здравето и сигурността както на себе си, по този начин и на околните си “.

Кипчоге изясни, че си е почивал вкъщи, когато схванал за отлагането на Игрите. „ Бях леко шокиран и трябваше да помисля още един път върху чутото. Впоследствие седнах и си споделих „ Всъщност, концепцията за отсрочване не е толкоз неприятна “. Знаете, че присъединяване на Олимпийски игри е фантазия за всеки един състезател. Кипчоге счита, че отлагането на Олимпиадата може да бъде от изгода за отбраната на купата му. „ Страхотно е, тъй като ще получим опцията да упражняваме още веднъж пълценно и да пристигнем в Токио с доста сила “, сподели той.

Пандемията докара до отлагането или отменянето на редица спортни събития по света, в това число и Лондонския маратон, който идния месец щеше да бъде първото съревнование за Кипчоге след октомврийския всекидневен връх от 1:59.40 мин във Виена. Лондон обещаваше незабравим конфликт сред кениеца и етиопеца Кенениса Бекеле, другият маратонец, бягал под 2:02, само че Кипчоге към момента не е сигурен дали ще взе участие в английската столица на 4 октомври. Кения удостовери 42 случая на COVID-19, в това число и една жертва, като страната наложи прецизни ограничения, с цел да спре разпространяването на вируса.

Те въздействат и на техните брилянтни бегачи. На Кипчоге му липсват бяганията със съотборници и диалозите след това. „ Трудно е да бягаш самичък. Когато има хора към теб, темпото е окей, приказваш си с тях, до момента в който тичаш. Наслаждаваш се на бягането “, показа кениецът, който се надява да възобнови съществени тренировки през май. Запитан по отношение на това дали Олимпиадата може да бъде последното му съревнование в кариерата, Кипчоге показа, че е прекомерно рано да се каже. „ Виждам себе си като маратонец и през 2021. Нека идната година първо да пристигна, а след това ще разглася и решението си “.

Междувременно, Кипчоге се любува на прекараното време със брачната половинка си Грейс и трите им деца, четейки, посещавайки фермата си и уважавайки държавните ограничения по отношение на стоенето по домовете допустимо най-вече. „ Тичайте понякога, просто с цел да пазите физическа форма. Четете вестници, бъдете със фамилиите си, гледайте хубави филми дружно. Заедно, в границите на два месеца, този ковид ще изчезне. Моят главен приоритет е да преборим вируса и да се завърнем още веднъж към тренировки и надпревари “, бе посланието на Кипчоге към останалите спортисти.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР