Еквадор, Япония, Малта, Мозамбик и Швейцария бяха официално посрещнати вчера

...
Еквадор, Япония, Малта, Мозамбик и Швейцария бяха официално посрещнати вчера
Коментари Харесай

Съветът за сигурност на ООН посрещна официално петте си нови непостоянни членове

Еквадор, Япония, Малта, Мозамбик и Швейцария бяха публично посрещнати през вчерашния ден в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, където заеха мястото си на непостоянни членове с двегодишен мандат, извоювано безапелационно през юни, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.
Още по темата
Съгласно традиция, въведена от Казахстан през 2018 година, посланиците на петте страни сложиха знамената си паралелно с флаговете на останалите страни членки пред заседателната зала на Съвета.

Посланикът на Мозамбик Педро Комисарио Афонсо дефинира този ден като исторически, а швейцарският му сътрудник Паскал Берисвил показа, че изпитва " надълбоко възприятие на примирение и отговорност " по отношение на това, че страните им за първи път влизат в състава на най-могъщия орган на Организация на обединените нации.

Малта става променлив член за повторно, Еквадор - за четвърти, а Япония - за рекордния 12-и път.

Китай, Франция, Русия, Англия и Съединени американски щати са непрекъснати членове на Съвета с право на несъгласие върху решенията му. Останалите 10 страни в него се избират от 193-членното Общо заседание на международната организация за двегодишен период. Страните, които стават непостоянни членове, се избират на районен принцип, тъй че в Съвета да има представители на другите континенти.

За доста страни приемането на място в Съвета се счита за огромно дипломатическо достижение, което може да увеличи престижа на страната в интернационален проект и да даде на дребните страни думата по главните интернационалните въпроси, свързани с мира и сигурността.

Съветът изпраща мироопазващи задачи, може да утвърждава наказания и да заема позиция по отношение на спорове и горещи точки, като наред с това преглежда въпроси като тероризма и контрола върху оръжията. Макар че доста от тематиките участват непрекъснато в дневния ред, членовете на Съвета могат да употребяват предоставената опция да насочат вниманието към зараждащи проблеми или към въпроси от необикновен интерес за тях.

Страните постоянно водят акции за участие в Съвета в течение на години. Около 60 страни в никакъв случай не са получавали място в Съвета от основаването му през 1946 година до момента.

Петте най-нови членове влизат на мястото на Индия, Ирландия, Кения, Мексико и Норвегия, чийто мандат изтече на 31 декември.

Останалите сегашни членове с двегодишен мандат са Албания, Бразилия, Габон, Гана и Обединените арабски емирства.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР