Експедицията бе финансирана от милиардера и бизнесмен Джаред Айзъкман, ръководител

...
Експедицията бе финансирана от милиардера и бизнесмен Джаред Айзъкман, ръководител
Коментари Харесай

УСПЕХ: Пилотираният космически кораб Крю Драгън с четирима туристи се завърна на Земята!

Експедицията бе финансирана от милиардера и предприемач Джаред Айзъкман, началник на компанията Shift4 Payments. Той изкупи местата на борда на “Крю Драгън ” за себе си и още трима души, нито един от които не е богат и не би могъл да си разреши галактически полет. Съответно “Inspiration4 ” подари очаквания, че това е началото на ера, в която космосът ще стане по-достъпен за всеки един от нас. Към Айзъкман се причислиха Хейли Арсено, лекарка, претърпяла рак на костите и първият астронавт с протеза, преподавателката Шан Проктър и някогашният боен Крис Сембовски.

Полетът бе част от солидна акция за набиране на средства за Детската изследователска болница “Св. Юда ” в Мемфис. Идеята на Айзъкман бе да притегли вниманието на обществото и да събере $200 милиона за изследвания в областта на детските онкологични болести. Макар че галактическата експедиция може да се схване като туристическа, Айзъкман, Арсено, Проктър и Сембовски бяха минали през серия от съществени тренировки и организираха голям брой научни опити. 

Този темперамент на “Inspiration4 ” бе и главната причина, заради която задачата не бе подложена на критика от обществото със същата пристрастеност, с която хората подлагаха на критика изстрелванията на кораба “Юнити ” с Ричард Брансън и “Ню Шепърд ” с Джеф Безос по-рано през това лято. Съвсем естествено тогава мнозина сметнаха, че полетите на Брансън и Безос са демонстрация на нарцисизъм. 

Но до момента в който Брансън и Безос летяха в космоса по суборбитална траектория, едвам надхвърляйки 80 и 100 километра височина (колкото да покрият минималното условие за галактически полет), “Inspiration4 ” бе орбитална задача. И не просто това – корабът “Крю Драгън ” хвърча в 590-километрова орбита. През цялата история на космонавтиката е имало единствено 15 други пилотирани експедиции, когато хора са се отдалечавали от нашата планета на по-голямо разстояние от 500 километра – по време на деветте задачи “Аполо ” до Луната, двете задачи “Джемини ” във високи орбити и четирите совалкови задачи до телескопа “Хъбъл ”. При това сходна експедиция не е провеждана след 2009 година, когато бе последното обслужване на “Хъбъл ”. 

Сега, когато “Inspiration4 ” е в историята, равносметката е, че този първи напълно частен орбитален полет мина безпрепятствено, изключвайки някои напълно дребни проблеми. Един от тях касаеше щета на температурен сензор на мотор “СуперДрако ”. Отказа и един от вентилаторите на тоалетната. Но управлението на полета съумя да овладее тези аномалии и задачата мина по проект.

Частната експедиция бе извършена без значение от НАСА и също така американската компания СпейсЕкс не е завършила с пилотираните полети през 2021-ва. Следващият пуск с хора ще бъде извършен на 31-ви октомври и този път ще е за потребностите на НАСА, като компанията ще извози следващия четиричленен екипаж до Международната галактическа станция. След това при започване на 2022 година ще има нов частен полет, спонсориран от компанията Аксиом.

По думите на Бенджи Рийд, началник на пилотираната стратегия към СпейсЕкс, навлизаме в интервал, в който компанията на Илон Мъск все по-често ще изстрелва хора в космоса. Очаква се годишно да има най-малко шест старта на кораби “Крю Драгън ”. 

Изгледайте видео от кацането на “Крю Драгън ” на този линк в Youtube

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР