Екипът на предаването Алегро виваче с удоволствие присъства всяка година

...
Екипът на предаването Алегро виваче с удоволствие присъства всяка година
Коментари Харесай

Щрихи от снежните Мартенски музикални дни 2018

Екипът на предаването " Алегро виваче " на драго сърце участва всяка година на част от събитията на влиятелния интернационален фестивал " Мартенски музикални дни " в Русе. Така и слушателите имат опция да се срещнат със звездните посетители, да чуят споделеното от тях и записите, които Българското национално радио прави и излъчва.

По традиция този фестивал инициира неповторими партньорства. Едно от тях чухме в концерта на пианистката Пламена Мангова и Микеланджело квартет. Изкушените от класиката сигурно знаят, че фамозната българска пианистка със международна кариера е извънреден камерен музикант и посредством точно на нея у нас посрещаме доста популярни реализатори – в Русе с нея са били и Огюстен Дюме, и Александър Князев и още доста други, а в този момент – Микеланджело квартет – чудесно продължение на декларираната от години от " Мартенски музикални дни " мощна квартетна линия във фестивала, само че и запознанство с още митове. В случая за първи път в Русе посрещнаха виолистката Нобуко Имаи, която свири в ансамбли с най-големите музиканти на нашето време като Марта Аргерич, Гидон Кремер, Йо-Йо Ма.  Също по този начин виолончелистът Франс Хелмерсон – освен издирван камерист, само че постоянно солист и диригент. Втора цигулка в Микеланджело квартет свири Даниел Аустрих, който също свири с величия - като Ицхак Пърлман и Давид Герингас, а единствената, която към този момент е била на " Мартенски музикални дни " от четиримата е цигуларката Михаела Мартин, която Пламена Мангова постоянно дефинира като популярен тълковник.

" Лично аз съм доста щастлива да съм още веднъж тук, тъй като имам чудесни мемоари отпреди два години, когато гостувах на фестивала. Всеки път, когато изсвирвам с Пламена Мангова, е огромна наслада за мен, а да свирим с Пламена и нашия квартет е двойно наслаждение. " - сподели Михаела Мартин в Русе.

В петък, 23 март, концертите в програмата бяха два, първият от които на носители на първи награди от състезанието „ Франц Шуберт 2017 “ - съревнование, което се органицира към този момент 11 години от русенското Национално учебно заведение по изкуствата „ Проф. Веселин Стоянов “. На такива концерти човек може да се окрили и да му се вдъхне вярата, че новото потомство музиканти е надарено и не на последно място работливо. Публиката приветства млади, красиви и амбициозни реализатори, деликатни към детайлите и построяването на музикални облици.

С втория концерт на 23 март беше маркирана 70-годишнината от основаването на Държавния симфоничен оркестър – Русе, преобразуван по-късно в Русенска филхармония. На диригентския подиум застана маестро Георги Димитров, солисти бяха оперната певица Андреана Николова и пианистът Оливие Казал, присъединяване взе и мъжкият хор при Русенската опера, а програмата беше напълно Брамсова – Трагична интродукция, Рапсодия за алт, мъжки хор и оркестър, и Концерт за пиано и оркестър №2. " Всички споделят, че германците са доста стегнати и безчувствени – този концерт потвърждава противоположното. Често се твърди, че Брамс е интровертен, само че в този концерт той експлодира и демонстрира изцяло своята душа. " - разкри елементи от прочита си Оливие Казал.

Една от значимите и значими линии в стратегиите на фестивала " Мартенски музикални дни " в Русе е представянето на нова музика – тя постоянно участва в някаква форма. В събота, 24 март, беше матинето на фамозния отбор " Решерш " – музиканти от разнообразни страни, обединени от идеята да въодушевяват композиторите да пишат нови творби. Блестящ състав! Ако човек е любопитен и обича да слуша най-нова музика, която не постоянно е доста лесна за разбиране – това е методът – с ансамбли на такова международно равнище, които основават картини и дишат дружно, нито за момент не изпускат нишката на повествованието в творбите. Осем пиеси бяха избрали да показват под мотото VIVALdi re-louded!. Две от тях бяха премиерни, в това число и на българския композитор Драгомир Йосифов.

Матинето в неделя мина под надпис " Сезони " - изнесе го в зала " Европа " на Доходното здание хор " Проф. Васил Арнаудов ", основан през 1993 година, управителен сега от Свилен Димитров с хормайстор Евгени Желязков. Програмата беше пъстра и личеше всеотдайността на 24-мата непрофесионални артисти, влюбени в музиката и с богат опит, в това число и на непозната сцена - хорът е взел участие във фестивали и състезания, притежател е на гран при в Германия и Сърбия, пял е под диригентството на велиция като Зубин Мета, Лорин Маазел и Валерий Гергиев в интернационалните планове с Мюнхенския филхармоничен хор. Сред доста песни в програмата му присъстваше и Константин Илиев - създателят на " Мартенски музикални дни ".

Събота и неделя в Русе се трансфораха в същински празник - на новите партньорства, на ударните принадлежности и значително на американската музика на ХХ век. В събота вечер " Класиката срещна джаза " - под този надпис мина концепцията на артистичния шеф на фестивала Ива Чавдарова да събере на една сцена за първи път клавирното дуо Аглика Генова и Любен Димитров с перкусионистите Татяна Колева и Виктор Бенев. Музиката от Джордж Гершуин и Ленард Бърнстейн беше определена особено за отбелязването на техните годишнини, в добавка звучаха пиеси от Дюк Елингтън и Арън Копланд. А някои от аранжиментите бяха направени от Татяна Колева и Виктор Бенев. Публиката си потегли щастлива и усмихната, с цел да се върне още веднъж на идващия ден, когато Младежката перкусионна групировка, основана през 2009 година от уважаваната по целия свят българска изпълнителка и възпитател Татяна Колева, сервира на присъстващите един " Перкусионен коктейл ", с присъединяване на доайена измежду маримбистите Гордън Стаут от Съединени американски щати, чието име участва в Залата на славата на американските перкусионисти.

Много забавни детайлности за всички тези събития, срещи с участниците и записи от концертите чуйте в звуковия файл.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР