Ефективният мениджмънт на общинската здравна система в нейната цялост се

...
Ефективният мениджмънт на общинската здравна система в нейната цялост се
Коментари Харесай

Привлечените инвестиции в здравеопазването превърнаха Бургас в здравен център за цяла Източна България

Ефективният мениджмънт на общинската здравна система в нейната целокупност се нуждае от дефиниране на ясни цели, възстановяване на структурата, интегритет, съгласуваност сред обособените браншове, разяснява административният шеф на болница " Сърце и Мозък " Бургас

- Д-р Стефанова, като ръководител на общинската здравна комисия, какви са Вашите наблюдения за развиването на опазването на здравето в града?

- През последните години Бургас се развива с изключителни темпове, като показва забележителен стопански растеж. Особено показателно е повишението на качеството на болничната помощ. С привлечените вложения се осъществят планове, които трансфораха града в здравен център за цяла Източна България. Тук избират да се лекуват от ден на ден пациенти освен от региона, само че и от други огромни окръжни градове като Ямбол, Сливен, Стара Загора, Варна, Добрич, Силистра. Не са малко и пациентите от Турция, Англия, Румъния. Отличава се нова наклонност - по този начин нареченият медицински туризъм, който до неотдавна отвеждаше хората към София, към този момент е в посока Бургас.

- Смятате ли, че чрез вложенията в съвременно опазване на здравето, Бургас се трансформира в притегателна мощ за медицинските експерти освен от страната, само че и от чужбина?

 -Много експерти припознаха града като собствен, привлякоха фамилиите си, трайно се настаниха тук, където намират благоприятни условия за професионална реализация, отлични условия на труд, положително заплащане. Инвестициите във високотехнологична здравна грижа притеглят и млади високообразовани хора, които от ден на ден правят оценка положителните благоприятни условия и приемствеността на познания и умения. Европейските стандарти в болничната помощ на съвременен Бургас са към този момент факт.

- Как решенията на общинската комисия по опазване на здравето способстват за това?

- Ефективният мениджмънт на общинската здравна система в нейната целокупност се нуждае от дефиниране на ясни цели, възстановяване на структурата, интегритет, съгласуваност сред обособените браншове. Това са основни стъпки за реализиране на здравната промяна, за чиято нужда приказваме от години. Важно е да осъществяваме съществени промени в правилата на ръководство, структурирането и организацията на медицинския труд, а по този начин също и във въвеждането на нови обществени връзки в опазването на здравето. Аз, към този момент освен като управител на високотехнологичния болничен комплекс Сърце и Мозък, само че и в новото си амплоа на общински консултант и ръководител на комисията по опазване на здравето в града, имам новаторски хрумвания, които взаимно с сътрудниците от целия Общински съвет и несъмнено господин Николов - нашия кмет, смятам за изцяло осъществими.

- Какви са те?

- Процесът на здравна грижа е функционалност от няколко съставния елемент, само че два от тях са фундаментални: доболнична и болнична здравна помощ. По справедливи и сравними индикатори болничният бранш се развива с осезаеми темпове - високотехнологични болнични комплекси на територията на нашия град, с потвърдени експерти, които работят там. Моята експертна оценка за доболничната помощ обаче е, че това е слабото звено, изключително профилираната здравна доболнична помощ. Тук надалеч не става дума само за  сградния фонд и наличната материална база като проблеми на общинските диагностично-консултативни центрове (ДКЦ). Това са отстраними дефекти. Качеството на здравната услуга, която получават пациентите, се дефинира от лекарите експерти, които работят там. Тяхната роля е основна за реализирането на пълностоен здравен артикул. Заниженото качество на здравно обслужване и лимитираните диагностично-терапевтични подходи водят до занижен надзор при следенето на хроничните болести. Липсата на ранна диагностика и вписване на патологични отклонения, прави невероятно коригирането им още в извънболничните профилирани кабинети. Високият брой хоспитализации, инвалидизации, влошеното качество на живот, а за жал и високият % смъртност след това, са естественият резултат. Една от моите упоритости е да работя в посока предложение на качествена доболнична помощ и въвеждане на нужните промени за нейното възстановяване. Тук изключително потребни биха били мениджъри с съвременно мислене, опит и потвърдена експертиза. От основно значение са построяването на доверие и дейна връзка с пациента, деликатното отношение, пояснение и почитание. Въвеждането на анкетно изследване за редовно следене на удовлетвореността на всеки пациент от съответния експерт, от който е получил здравно обслужване, е най-точният барометър и оценка за активността на всяка лечебна конструкция, в това число и от този тип.

- Как ще мотивирате медицинските експерти да реализират това?

- Всеки упорит експерт знае, че знанията се надграждат в непрестанно образование и спомагателна подготовка. Индивидуалният блян би породил градивна конкуренция за реализиране на европейски стандарт в качеството на здравното обслужване в общинските лечебни заведения за извънболнична профилирана здравна помощ.

- Доколко смятате, че това е действително постижимо?

- Вярвам, че с обединени старания в името на пациентите можем да го реализираме тази позитивна смяна.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР