Ефектът от разнообразните подходи за връщане на работата в офиса

...
Ефектът от разнообразните подходи за връщане на работата в офиса
Коментари Харесай

Наемите на офисите в цяла Европа вървят нагоре

Ефектът от разнообразните подходи за връщане на работата в офиса след Коронавирус пандемията, другата степен на вземане предвид с ESG регулациите и реакцията на обособените пазари на измененията в инфлацията и лихвените проценти са довели до обилни отклонения в размера, цените и интереса към вложения в офиси в международен мащаб.

До този извод доближава консултантската компания Colliers в последния си отчет „ Global Insights & Outlook Office Report “ от юни 2023 година

Цените на офис активите в международен мащаб се движат в синхрон с основни макрофактори като инфлацията и лихвените проценти. Те са обвързани и с главните пазарни знаци, при които има огромни разминавания, както на равнище район, по този начин и на равнище страна и град “, споделя Деймиън Харингтън, управител пазарни изследвания на финансовите пазари, Colliers ЕМЕА.

През второто тримесечие на тази година най-силно се открояват Уест енд в Лондон, където процентът на незаетите площи се резервира постоянен – 6.8%, Амстердам и Брюксел, които означават спад надлежно от 6.5% на 6.1%, и от 8.3% на 7.7%. Други мощно представящи се местоположения са Париж и Берлин, където знакът се усилва надлежно с 0.6 пункта до 8% и 3.7%.

В Азиатско-тихоокеанския район се следи огледален облик на картината в EMEA – свободните площи са към 10%, а заетостта е приблизително 80%. За разлика от тях в Северна Америка процентите се задържат на 50% или по-малко, като по-дългото време за пътешестване до офиса и съществуването на разнородни улеснения за работа от у дома поддържат тази динамичност. В комбиниране със слабото търсене, делът на незаетите площи се повишава приблизително до над 16%, а причините на притежателите за поддържане на наемните равнища остават лимитирани.

Друг основен извод от отчета на Colliers, е че наемите на първокласни офиси в цяла Европа се усилват, защото търсенето на по-качествени площи, изключително на такива, които са в сходство с ESG регулациите, е доста.

Наблюдаваме напън за смяна на предназначението на площи, които не дават отговор на актуалните условия, защото все по-голяма част от постройките остаряват “, споделя Люк Доусън, управител финансови пазари, Colliers ЕМЕА. Това основава нови вероятности във връзка с факторите, които носят добавена стойност на основните пазари, изключително там, където се отдава огромно значение на ESG, като Англия и Австралия, споделя още той.

Цената на капитала беше отрицателно повлияна през последните 12 месеца, защото повишението на лихвените проценти изтласка доходността в неподходяща посока. Въпреки че на множеството места цикълът на повишение на лихвите е към края си, се чакат по-нататъшни корекции на цените. Дългосрочните стопански вероятности за всеки град са позитивни, само че темповете на напредък се разграничават доста. Като цяло това значи, че някои пазари ще се възползват от преимуществото на първия по пътя към възобновяване и непоклатимост на доходността.

Инвестирането в офис площи стана по-сложно, защото факторите, които въздействат на пазарите, са извънредно разнородни. Независимо, че цените не престават да се контролират и донастройват, ще е належащо още време, с цел да се възвърне апетита на вложителите към този вид активи “, споделя в умозаключение Харингтън.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР