Едва ли има някой, който да не е чувал за

...
Едва ли има някой, който да не е чувал за
Коментари Харесай

Невидими нишки газ свързват галактиките

Едва ли има някой, който да не е чувал за „ тъмната материя ”, тайнствената невидима субстанция, която построява огромна част от вселената и за чиито резултати науката съди единствено по нейното гравитационно притегляне. Математическите модели обаче споделят, че в безкрайното галактическо пространство би трябвало да има и близо два пъти повече естествена материя, в сравнение с земната просвета все още познава.

Два самостоятелни проучвателен екипа – френски и английски, оповестиха, че са съумели да я открият. Изградена от частици, наречени бариони, тя свързва галактиките посредством невидими влакна от разпръснат газ. Тъй като газът е мощно разводнен и не задоволително парещ, с цел да се види от нашите рентгенови телескопи, никой до момента не беше съумял да го засече.
 През 2015 година спътникът „ Планк “ основава карта на микровълновия декор в цялата забележима галактика, въз основа на която двата научни екипа търсят тъмните бариони. През 2015 година спътникът „ Планк “ основава карта на микровълновия декор в цялата забележима галактика, въз основа на която двата научни екипа търсят тъмните бариони.
„ Барионите са нормалното вещество, от което е формиран познатият ни свят, в това число самите ние. Когато пресмятахме обаче какво е тяхното общо количество се оказа, че то е по-малко от това, което предсказваха теоретичните модели. Част от тях бяха скрити, знаехме, че съществуват, само че не ги виждахме ”, изясни пред „ Труд ” доцент дфн Даниела Кирилова от Института по астрономия към Българска академия на науките.

Използвайки опциите на европейската орбитална обсерватория „ Планк ” и нов метод при проучването на барионите двата научни екипа са насложили данни от междугалактическите пространства и са съумели да създадат газовите влакна забележими. Наблюденията им обгръщат близо милион и триста хиляди двойки галактики.
„ Барионите са дребна част от веществото във вселената – едвам 5%, и дружно с тъмната материя съставляват почти една трета от него. Останалите към 70% е по този начин наречената тъмна сила ”, уточни доцент Кирилова. Тя разясни, че в проучването се разясняват точно 5-те % бариони. „ Онова, което те са намерили, са тъмни бариони във тип на газ в междузвездното пространство ”, сподели тя. Преди 10 години екипът на орбиталния телескоп „ Хабъл ” разгласи, че е разкрил една десета от тези изчезнали частици, а в този момент учените са съумели да засекат още една трета от тях. Така, дружно с „ забележимите ” бариони, земната просвета към този момент е открила половината от познатата ни материя в Космоса.

Резултатите на французите и британците (екипи от Института по астрофизика в Орсе и от университета в Единбург) не са нещо революционно, само че са огромно достижение, тъй като удостоверяват научните теории и моделиране от последните 10-15 години.

Загадки


Тъмната материя и разширението на вселената озадачават науката
 „ Откриването на тъмната материя ще е голям напредък ”, споделя доцент дфн Даниела Кирилова от Института по астрономия към Българска академия на науките. „ Откриването на тъмната материя ще е голям напредък ”, споделя доцент дфн Даниела Кирилова от Института по астрономия към Българска академия на науките.
Откриването на парченце от тъмната материя би било голям напредък във физиката. То ще бъде нещо отвън общоприетия модел и ще разшири основите на нашето познание освен в астрономията, уверена е доцент дфн Даниела Кирилова от Българска академия на науките.

Мистериозните частици се търсят от години от учени по целия свят. Възможно е обаче да се окаже, че напъните им са били напразни. Според някои, Общата доктрина на относителността, която е в основата на актуалната космологична просвета, може би не е задоволително „ обща ” при нейното използване във вселената. „ Възможно е отговорът да не е в съществуването на някакви тайнствени частици, а в нуждата от по-обобщени гравитационни показа ”, изясни българският академик. Някои от сътрудниците й залагат точно на развиването на гравитационната доктрина, пробвайки се да обяснят дефицита на вещество и сила в сегашните данни.

Друга мистерия, която занимава астрофизиците сега е за какво разширението на вселената се форсира, вместо да се забавя. „ Ускореното уголемение беше революционно изобретение през 1998 година и беше изцяло ненадейно, тъй като опонира на логиката. От позиция на гравитацията, когато има уголемение на дадена система то нормално е със закъснение, а не противоположното. При наблюдаване на свръхнови обаче два научни екипа направиха изобретение, че от избран миг разширението се е ускорило ”, изясни доцент Кирилова. Две десетилетия по-късно астрофизиката е съумяла да удостовери по неоспорим метод откритото през 1998 година Теорията обаче твърди, че след милиарди години всичко ще свърши в мраз и мрак.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР