Едва ли има държава с по-неизгодно местоположение за търговия от

...
Едва ли има държава с по-неизгодно местоположение за търговия от
Коментари Харесай

Съмнителният бум на германския износ към съседите на Русия

Едва ли има страна с по-неизгодно местонахождение за търговия от Армения. Кавказката страна с 3-милионно население се намира сред вражески настроени съседи - Турция и Азербайджан, а на юг дели 44 км граница с Иран.

Въпреки това Армения претърпява невъобразим подем на търговията си през последните месеци, написа немският Spiegel.

А повода е Русия. За към две години Ереван е нараснал четирикратно размера на износа си към Русия до към 2,5 милиарда $ - голяма сума на фона на обстоятелството, че целият Брутният вътрешен продукт на страната е по-малко от 20 милиарда $.

Армения е известна в района с произодството на плодове, ядки и алкохолни питиета. От предходната година обаче страната се оказа хъб за всевъзможни високотехнологични и индустриални артикули.

При това страната няма лична граница с Русия. Вместо това опашки от камиони си проправят път по над 200-километровата права през Грузия по посока Граничен контролно-пропусквателен пункт " Верхний Ларс " - единствения отворен граничен пункт с Русия за целия район.

През 2022 година Армения е доставила електронно съоръжение за 460 млн. $ на съветски клиенти. Продажбите на машини скача от 14 на 158 милиона $. Това, което издава съмнителния взрив на арменската търговия, е фактът, че редом с съветския експорт се усилва и западния импорт.

През декември 2022 година да вземем за пример немските компании са нараснали с 287% износа за Армения в съпоставяне със междинното равнище за интервала 2018-2020.

Това е единствено един от каналите за заобикаляне на западните наказания против Русия, които досега не съумяват да причинят дълготрайни вреди на стопанската система, с цел да спрат военната машина на Путин.

Същият резултат се следи и в Казахстан, където експортните доходи на немските компании са нарастнали с 210% спрямо интервала 2018-2020. Промените в стокообмена са толкоз огромни, че Европейската банка за възобновяване и развиване към този момент приказва за " евразийския заобиколен път ".

Германският бизнес има най-малко отчасти пояснение за този феномен, без да признава нарушение на санкционния режим, написа Spiegel:
Както Армения, по този начин и Казахстан са членове на Евразийския митнически и стопански съюз - съветската версия на европейската икономическа общественост, в която има единствено лимитирани митнически инспекции в цялата мрежа. Това прави все по-трудно да се откри дали немските артикули фактически минават директно към Русия или остават.Преди нашествието на Путин в Украйна, Германия употребява Москва като транспортен хъб за клиенти от Ереван и Астана. Сега това към този момент е невероятно поради глобите, което кара немските търговци да доставят непосредствено в държавите-клиенти.Увеличава се и броят на съветските консуматори в Армения и Казахстан поради високата емиграция от Русия през 2022.
Дори тези фактори да се одобряват, уравнението още веднъж не излиза.

Икономическият растеж на Казахстан е единствено 3,2% през предходната година. В същото време страната " внася " от Германия 3 пъти повече машини и софтуерни артикули. Увеличението на новозакупените моторни транспортни средства е 778%, на оптичните артикули - 242%. Вижда се и забележителен растеж на износа на основни артикули към района - да вземем за пример мотори.

Допълнителното търсене от съветските имигранти - IT експерти също не може да даде пояснение за този неочакван взрив на износа.

Икономистът Габриел Фелбермайер от института WIFO от Виена показва, че има " прекомерно доста пропуски в санкционния режим ". Западните страни съумяха да убедят индустриализирани страни като Япония и Южна Корея да се включат в ембаргото против Русия, само че доста други страни по света не вземат участие в глобите.

Поради тази причина резултатът за съветската стопанска система е доста по-слаб от изолацията на страни като Северна Корея или Куба. Дори опасността за вторични наказания против нарушителите на западния режим има прекомерно дребен резултат.

Най-озадачаващо е, че Европейски Съюз също носи виновност за част от отворените " малки врати " в глобите.

Често този вид принадлежности се постановат под изискването, че всеки, който откри нарушаване на ограниченията, е задължен да алармира управляващите. Предприемачите, които схванат, че стоките им може да се отклоняват към Русия през трети страни, също попадат в тази категория.

Руските наказания обаче не съдържат това обвързване - пропуск на Европейски Съюз, който шведското председателство се пробва да поправи.

Според източници на Spiegel обаче опитите за стягане на режима по отношение на Русия се сблъсква със опозиция от страна на... Берлин.

Министерствата на финансите и правораздаването, които са ръководени от представители на Партията на свободните демократи в обединението на Олаф Шолц, не поставят особени старания за съгласуване на позицията във връзка с смяната.

Двете министерства се съпротивляват на всяко предложение за усилване на глобите, което би изисквало законова регулация в Германия. Това визира да вземем за пример въвеждането на условие за изтъкване на страната - краен адресат на износа, което важи за търговците на оръжия.

Производителите на камиони, тежко машиностроене, полупроводници и електронни артикули биха били длъжни да дават доказателство, че изнесените артикули остават в страната-купувач и не излизат от нейните граници.

Заобикалянето на глобите е и проблем за НАТО. Ако Армения и Казахстан имат релативно дребен стокообмен, това не се отнася за Турция - износът ѝ към Русия през 2022 година е в размер на 9,3 милиарда $, нарастване с 3,7 милиарда $ за една година.

Турция желае да се откри като " склад и мост " на Русия към международния експорт, по думите на ръководителя на Асоциацията на експортьорите на металургични артикули в Истанбул. Страната е член на европейския митнически съюз, в който мъчно може да се вкарат строги инспекции - и резултатът към този момент се вижда по формалните търговски данни на страната.

Европейски Съюз забрани износа на избрани типове лагери за Русия, с цел да не допусне използването им за военни машини, само че Турция усилва своите доставки за Русия над 50 пъти.

В същото време се вижда, че нараства и вносът в Турция на тези детайли от европейски страни като Германия. Същият модел се следи при търговията със смазочни масла, които могат да се употребяват и във военния бранш.

Тези пробиви не остават без последици. Прекият пренос от Турция към Русия беше стеснен през миналите седмици, откакто Съединени американски щати предизвестиха Анкара, че не утвърждават какво се случва с комерсиалната ѝ политика.

Външният министър на Турция Мехмет Чавушоглу даде обещание на Антъни Блинкън, че ще се вземат ограничения, тъй че износът към Русия да не може да се употребява за военни цели.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган обаче има други проекти. Скоро се чака откриването на АЕЦ " Аккую ", издигната от " Росатом " в Турция. Ердоган желае Путин да взе участие персонално на церемонията. И е горделив, че " Западният клуб " не е съумял да вкара Турция в " среда на война против Русия ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР