Едва 11% от българите гледат много сериозно на рисковете от

...
Едва 11% от българите гледат много сериозно на рисковете от
Коментари Харесай

Едва 11% от българите гледат сериозно на риска от СПИН


Едва 11% от българите гледат доста съществено на рисковете от заразяване със СПИН. Толкова са хората у нас, които заявяват, че са си правили тест за ХИВ/СПИН. В същото време 86% от българите заявяват, че въобще не са си правили подобен тест към сегашния миг. Това излиза наяве от изследване на публичното мнение на проучвателен център " Тренд " по поръчка на Сдружение " Здраве без граници ", отдадено на настройките и информираността на българите по тематиката за ХИВ вируса. Изследването е представително за пълнолетното население на страната и е извършено измежду 1002 пълнолетни български жители по метода " лице в лице ". Теренът на изследването е сбъднат сред 10 и 18 януари 2018 година

92% от хората показват, че не познават човек, който е притежател на ХИВ. Няма динамичност във връзка с демографските характерности. Високи равнища се регистрират и при най-младите и при най-възрастните. Тук би трябвало да се има поради също и публичната сензитивност във връзка с тематиката обвързвана с ХИВ и " безпокойството " да се приказва намерено по подобен вид тематика. Само 6% от всички интервюирани пък са се чувствали изложени на риск от заразяване с ХИВ.

В изследването са тествани и редица обстановки, които демонстрират и тип социална назадничавост във връзка с тематиката обвързвана с вируса на ХИВ. 94% от българите показват, че не биха се омъжили/оженили за човек, притежател на ХИВ. 76% показват, че не биха били другари с хора с ХИВ. Това публично схващане и разграничаване на хората, носители на този вирус, в огромна степен е причина за криенето на подобен вид информация. Тук още веднъж не се регистрира динамичност във връзка с демографските характерности на респондентите. 87% показват, че не биха живели с подобен човек.

По отношение на работа, се регистрира разчупване, като 27% от хората показват, че биха работили с човек, който е притежател на ХИВ. Младите хора в по-голям дял са склонни, за сметка на по-възрастните.

31% показват, че биха общували с човек, притежател на ХИВ. Тук още веднъж се резервира съотношението във връзка с възрастта на хората.

Един от основните въпроси е обвързван със стандартите във връзка с заразяване с ХИВ, както и действителните благоприятни условия. 91% от хората са съгласни, че с ХИВ може да се заразиш посредством полов контакт. 8% са на мнение, че човек може да се болести посредством допиране или здрависване. Висок е делът на хората, които не знаят или не могат да преценяват дали в такава обстановка могат да се заразят, което е висок дял на незапознатост.

35% от хората са съгласни, че човек може да се болести посредством целувка. Висок е делът на хората (25%), които считат, че човек може да се болести с ХИВ от не измити принадлежности в кафене или ресторант. Няма динамичност във връзка с демографските характерности. Отново се регистрират високи равнища (27%), които не знаят/ не могат да преценяват.

92% са съгласни, че посредством преливане на кръв човек може да се болести с ХИВ. 24% дават отговор позитивно, че човек може да се болести при диалог с ХИВ-позитивен посредством кихане или кашляне. 21% са на мнение, че човек може да се болести посредством прилагане на обща тоалетна.

33% показват, че знаят, че има лекуване, което забавя развиването на ХИВ при човек, които е притежател на вируса. Данните демонстрират, че по-младите в по-голяма дял дават отговор позитивно за сметка на по-възрастните.

Данните сочат, че измежду българите се регистрира ниска осведоменост с характерностите на ХИВ, което постанова усилване на осведомителните акции за заболяването.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР